Раптом війна: Євросоюз розробив план швидкого перекидання військ по своїй території

Раптом війна: Євросоюз розробив план швидкого перекидання військ по своїй території

Євросоюз сьогодні оприлюднив план швидкого перекидання військ по своїй території. НАТО вважає таку спроможність спільної оборони життєво важливою на випадок конфлікту з Росією.

Обидві організації бажають створити свого роду «військовий Шенген» для переміщення військових без прикордонних формальностей. До вимог бойової техніки також доведеться пристосувати дорожню інфраструктуру, зокрема мости і тунелі.

«Ми забезпечимо найбільш ефективне використання інвестицій, – сказала єврокомісар з питань транспорту Віолета Булц. – Ми в ЄС об'єднуємо наші пріоритети і зусилля, щоб створити належну інфраструктуру для всього Союзу. В майбутньому нам доведеться узгодити ці наші стратегії з НАТО».

Особливо уразливими відчувають себе країни північного сходу ЄС. Своїми торішніми навчаннями «Захід» Росія продемонструвала НАТО більш високу мобільність своїх сил в регіоні. Спеціаліст по європейській безпеці, вважає, що нові об'єкти транспорту матимуть подвійне призначення:

«Вартість не надто зросте, просто при будівництві шосе і залізниць будуть враховуватися військові потреби, – сказав Свен Біскоп. – Але ми не збираємося будувати дороги спеціально тільки для військових».

У Польщі дорожнє будівництво вже йде з великим розмахом. При перекиданні туди американського батальйону з німецького порту кілька бойових машин протаранили мости, які виявилися нижчими, ніж припускали в НАТО. П'ять одиниць пошкодженої бронетехніки довелося залишити в Німеччині.


ua en
Використані джерела: Euronews