НАБУ завершило досудове розслідування за фактом розтрати коштів при закупівлі двигунів на ЛБТЗ

НАБУ завершило досудове розслідування за фактом розтрати коштів при закупівлі двигунів на ЛБТЗ

Національне антикорупційне бюро України повідомило про завершення досудового розслідування за фактом розтрати коштів під час закупівлі двигунів на Львівському бронетанковому заводі для потреб Збройних Сил України.

3 березня 2018 року посадовцям Збройних Сил України та ДП «Львівський бронетанковий завод» підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів та їх захисникам відкрито матеріали досудового розслідування для ознайомлення. Зокрема:

  • директор ДП «ЛБТЗ» підозрюється у вчиненні злочину за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, ч.2 ст.366 КК України;
  • заступнику директора ДП «ЛБТЗ» з комерційних питань інкримінується вчинення злочину за ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України;
  • начальнику Центрального бронетанкового управління ЗСУ — ч.5 ст.191 КК України;
  • начальнику відділу в управлінні ЦБТУ ЗСУ — ч.5 ст.191 КК України;
  • засновнику ТОВ «Булет Лайн» — ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Під час досудового розслідування встановлено, що ДП «Львівський бронетанковий завод» виграв конкурсні торги на поставку Центральному бронетанковому управлінню Збройних Сил України (ЦБТУ ЗСУ) нових двигунів В-46-6. За документами, «ЛБТЗ» придбав у ТОВ «Булет Лайн» і поставив ЦБТУ ЗСУ 40 двигунів. Зібрані слідством докази свідчать про те, що насправді двигуни надійшли на завод від третьої сторони без жодних документів; договір із ТОВ був фіктивний, а двигуни — не новими, а такими, що були у використанні. До того ж, ці самі двигуни у 2008–2009 вже були реалізовані підприємствам на внутрішньому ринку як надлишкове майно Міністерства оборони України.

За результатами проведення низки експертиз — економічної, комплексної судової автотехнічної, трасологічної, товарознавчої експертизи двигунів — слідство уточнило розмір збитків, завданих державі через корупційне правопорушення. Вони перевищують більш ніж 14,15 млн грн.

Ukrainian Military Pages



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Національного антикорупційного бюро України