Українські протидиверсійні гідроакустичні станції «Олімп-3К», «Олімп-1», «Тронка»

Олімп-3К ГАС «Олімп 3К»

— Україна має сучасні розробки у сфері радіо- та гідроакустики, зокрема станцій спеціального й протидиверсійного призначення «Олімп-3К», «Олімп-1», «Тронка», які мають міжнародний попит — розповідає Ігор Фалєєв, представник державного підприємства «Київський науково-дослідний інститут гідроприладів», що входить до ДК «Укроборонпром».

— Ці станції може бути використано для потреб технічного переоснащення Військово-Морських Сил України та Морської охорони ДПСУ. Напрямок швидко розвивається за рахунок упровадження нової елементної бази та принципів управління й контролю, що дає змогу в рази зменшити масу станцій і надати їм принципово нові бойові можливості, зокрема за рахунок прихованого транспортування до заданого району підводними роботами.

Гідроакустична станція «Олімп 3К» призначена для виявлення рухомих об'єктів та здійснення автоматичної класифікації їх шумів за критеріями надводний / підводний об'єкт.

Результати обробки відображаються на моніторі оператора в круговій діаграмі 360º і таблиця цілей яка показує: пеленги, частоти, рівні сигналів кожної дискрети, спектр, можлива сонограмма і режим прослуховування шумів.

Ukrainian Military Pages

Імовірність правильної класифікації надводний / підводний об'єкт ≈ 95%, навіть в присутності в заданій акваторії підводного човна і декількох (3-4) надводних кораблів або суден. У разі наявності бібліотеки цілей на береговому посту, можливо порівняння виявлених шумів відомими шумами. Дальність виявлення від 4 до 10 км, залежить від гідрологічних умов в заданому районі і глибини місця станції. Точність пеленгування не більше 5º. Маса станції 40 кг. Термін служби складає 24 місяця.

Корабельна гідроакустична станція виявлення плавців «Тронка-МК» призначена для виявлення підводних плавців (диверсантів) в інтересах захисту кораблів на рейді і на стоянці, морських об'єктів, портів, гаваней та ін.

ГАС «Тронка-МК» забезпечує:

  • автоматизоване виявлення та супроводження підводних об'єктів;
  • вимірювання параметрів виявлених об'єктів (дальність, пеленг, швидкість) та видачу даних для прийняття рішення;
  • надання інформації на дисплеї ПК панорамному вигляді;
  • вимір розподілу швидкості звуку по глибині і прогнозування дальності;
  • документування інформації про підводної обстановки;
  • контроль працездатності ГАС
Ukrainian Military Pages

Станція здатна виявити в секторі огляду 360º плавця без спорядження або з аквалангом закритого типу на відстані понад 800 м, з аквалангом відкритого типу — понад 1000 м. Точність пеленгування 0,8º.

Підводна частина станції важить близько 30 кг та занурюється від 2 до 50 м. Гідроакустична станція «Тронка-МК» забезпечує роботу в умовах від 0° до +35°С, в тому числі під час хвилювання моря до 3 балів.

Ukrainian Military Pages

На сьогодні лише один корабель флоту оснащено гідроакустичною апаратурою для пошуку підводних об’єктів - фрегат «Гетьман Сагайдачний» може повноцінно здійснювати протичовновий пошук. До окупації Автономної Республіки Крим, висвітлювали підводну обстановку могли також мисливці за підводними човнами — корвети «Тернопіль», «Луцьк» і «Хмельницький».

Нагадаємо, що раніше Ukrainian Military Pages повідомлялось про плани розроблення «Укроборонпромом» мобільного сонару для виявлення підводних диверсантів. Вірогідно це й будуть станції Київськго НДІ гідроприладів. Принаймні офіційний веб-сайт Міністерства оборони повідомляє про очікуване у цьому році надходження ГАС «Тронка» на озброєння ВМСУ.

У перспективі система висвітлення підводного простору ввійде до новоствореної Єдиної національної системи відображення морської обстановки, робота над якою вже триває. Саме туди надходитиме весь потік інформації як із корабельних гідроакустичних засобів, так і з гідроакустичних станцій, які працюватимуть поблизу берегової лінії.



довідник озброєння і військової техніки