Законопроект про національну безпеку України прийнято в першому читанні

Ukrainian Military Pages

Верховна Рада України прийняла в першому читанні президентський проект закону «Про національну безпеку України" (№8068 від 28.02.2018).

Відповідне рішення підтримали 265 нардепів, передає РБК-Україна.

Метою законопроекту про нацбезпеку України є:

  • визначення механізмів управління у сфері національної безпеки і оборони;
  • нормування структури і складу сектору безпеки і оборони, системи управління, координації та взаємодії його органів;
  • запровадження комплексного підходу до планування у сфері національної безпеки і оборони для забезпечення стабільного та ефективного демократичного цивільного контролю над органами і формуваннями сектору безпеки і оборони.

Очікується, що прийняття документа дозволить підвищити ефективність реалізації державної політики в сфері національної безпеки. Закон також сприятиме забезпеченню надійного контролю над сектором безпеки і оборони України, зокрема, з боку парламенту і громадянського суспільства.

Крім того, передбачається, що закон збільшить ефективність координації діяльності органів сектору безпеки і оборони для забезпечення своєчасного реагування на загрози національній безпеці України.

Проект також передбачає скасування законів «Про основи національної безпеки України», «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» та «Про організацію оборонного планування», об'єднуючи їх.

Законопроект прийнято з урахуванням пропозицій комітету з питань нацбезпеки і оборони, який пропонує доповнити документ:

  • переліком національних інтересів України і загроз національній безпеці України, джерел і чинників, що впливають на їх виникнення, в тому числі в гуманітарній, інформаційній, енергетичній, фінансово-економічній сферах, а також в сфері протидії корупції та запобігання її поширення в органах державної влади;
  • визначеннями таких термінів як: об'єкти національної безпеки, суб'єкти забезпечення національної безпеки, системи забезпечення національної безпеки;
  • положеннями про обмеження сфери громадського контролю виключно нормами закону «Про державну таємницю»;
  • привести положення у відповідність з Конституцією України та узгодити їх з положеннями інших законів, щоб уникнути дублювання правових норм і виникнення колізій між ними.

Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram