Нацбанк випустив монету присвячену 100-річчю створення Українського військово-морського флоту

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Національний банк України випустив нову пам'ятну монету, що присвячена 100-річчю створення Українського військово-морського флоту.

На початку 1918 року, Центральною Радою було прийнято ряд важливих військово-морських законів, які на той час мали декларативний характер, у тому числі один із найголовніших – «Тимчасовий закон про флот».

29 квітня 1918 року адмірал М. Саблін – командувач Чорноморського флоту, ураховуючи настрої більшості українських моряків, офіційно проголосив увесь Чорноморський флот у Севастополі та Криму флотом УНР та наказав підняти український прапор. Цей день став видатним для українського державного флоту та святом українського моря, днем, коли «ціла українська фльота виявила свою приналежність до Батьківщини».

Ukrainian Military PagesНа аверсі монети розміщено: угорі на матовому тлі: малий Державний Герб України, ліворуч від якого вертикальні написи: УКРАЇНА та номінал - 10 ГРИВЕНЬ; рік карбування - 2018; праворуч на дзеркальному тлі - стилізовані прапор військово-морського флоту України тих часів та абрис військового корабля на хвилях, ліворуч від якого - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
Ukrainian Military Pages На реверсі монети на тлі стилізованих хвиль розміщено напис 100, у нулях якого - роза вітрів (векторна діаграма, яка характеризує напрямки вітру) та тризуб, накладений на якір, по обидві сторони від якого роки: 1918, 2018. Розміщено написи: СТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО (угорі), ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКОГО ФЛОТУ (унизу).

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук.

Скульптори: Анатолій Демяненко та Володимир Дем'яненко.

Дата введення в обіг: 18 квiтня 2018 року

Номінал: 10 гривень
Метал: сплав на основі цинку
Маса: 12,4 г
Діаметр: 30 мм
Категорія якості карбування: анциркулейтед
Гурт: рифлений
Тираж: 1 000 000 штук


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram