Українські підрозділи OPFOR під час навчань носитимуть форму у «ворожих кольорах»

Ukrainian Military Pages Солдати OPFOR під час навчань на Яворівському полігоні, 2017р, фото: Capt. Kayla Christopher, 45th IBCT

Військовослужбовці, що входять до підрозділу «умовного противника» Збройних Сил України, на період проведення навчань будуть забезпечуватися відповідною формою.

Це передбачено нещодавніми мінами до Норм забезпечення військовослужбовців речовим майном (наказ №232), про які Ukrainian Military Pages повідомлялось раніше.

Зокрема Норма № 44 (забезпечення спеціальним одягом військовослужбовців ЗСУ, зайнятих виконанням різних спеціальних робіт) доповнена розділом «Військовослужбовці, які входять до підрозділу «умовного противника» Збройних Сил України»:

Ukrainian Military Pages

Кольорова гама такого речового майна визначається Генеральним штабом ЗС України.

Форма «противника» буде інвентарним майном та видаватиметься тільки на період проведення занять, тренувань, навчань та виконання спецзавдань у польових умовах.

Підрозділи що на навчаннях грають роль супротивника (OPFOR, англ. opposing force), відносно нещодавно створені у Збройних Силах України і входять до штату навчальних центрів.

Ukrainian Military Pages вже розповідалось про створення штатного батальйону позначення дій противника в Яворівському навчальному центрі, в тому числі за допомогою іноземного досвіду.

Коли в січні 2017 року, місію Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи - Україна (JMTG-U) очолила 45-а піхотна бригади армії США, одним з завдань було посилити невелику групу українських солдатів, які на навчаннях виконували роль противника.

Через десять місяців, сили OPFOR постійно розміщені в Яворові, зросли з трохи більше 100 солдатів до батальйонного комплекту та танкової роти на Т-64.

Роль OPFOR, полягає в імітації противника, тим самим створюючи жорстку і реалістичну підготовку для підрозділів, що проходять через навчальний центр. Інструменти, такі як лазерна система імітації бою (MILES), допомагають моделювати ефекти бою, але саме непередбачуваність справжніх бійців OPFOR, робить боротьбу справді реальною.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram