Снайпінг за копійки: Перші кроки у високоточній стрільбі

Тарас Олійник
Ukrainian Military Pages

Чи може недорога гвинтівка добре стріляти? Питання неоднозначне, але є думка, що й з бюджетною зброєю вдасться отримати гарні результати — а при належному підході вона цілком придатна для навчання високоточній стрільбі. Правда, для цього треба...

Про те, як за невеликі гроші створити працюючий комплекс йдеться у циклі статей журналу «Мир увлечений: Охота&оружие».

Я захоплююся високоточною стріляниною вже понад п'ять років. За цей час я не тільки встиг випробувати комплекси самих різних категорій, аж до верхньої цінової, а й скласти власну думку про те, що в цій справі є важливим, а що ні.

Несподівано для мене, високоточна стрільба стала невід'ємною частиною моєї роботи і життя. Однак, я добре пам'ятаю ранній період — час пошуку засобів і можливостей для придбання першої гвинтівки і пов'язані з цим муки вибору і збору інформації. Адже далеко не всі мають чарівну шухляду, з якої можна відразу дістати стоси банкнот потрібної товщини, щоб придбати, безумовно, дуже круті, але й надзвичайно дорогі системи Surgeon або McMillan! Звичайним людям доводиться сподіватися на доступнішу зброю. Однак бюджетна — не означає погана. Просто до неї потрібен особливий підхід.

Якщо вам скажуть, що високоточна стрільба — це хобі суто багатіїв та олігархів, не вірте. Лукавлять. Більшість стрільців — люди середнього достатку, які дуже добре вміють рахувати гроші і знають ціну кожної заробленої копійки. А вже в наш час прагнення мас незадорого долучитися до стрілецької еліті, щоб скоріше почати осягати непросту науку високоточної стрільби та снайпінгу, цілком зрозуміле. Більш того — найчастіше саме з бюджетного комплексу і починається шлях кожного стрільця.

То яким може бути найбільш доступний комплекс для початківця? З чим його, як то кажуть, їдять і, що цікавіше, як саме його готують? І найголовніше — скільки він може коштувати «зі старту» і яких витрат потребує в подальшому?

П'ять років тому я про це тільки здогадувався і тому жадібно поглинав будь-які крихти інформації на цю тему. Тепер же, володіючи необхідним досвідом і знаннями, можу відповісти на це питання предметно та у всій повноті, а для наочності постараюся розглянути його на конкретному прикладі, запропонувавши алгоритм успішного старту у високоточній стрільбі за порівняно невеликі гроші.

Отже, що необхідно для впевненого старту у високоточної стрільбі? Насправді, не так вже й багато. Всього кілька ключових компонентів:

  • гвинтівка, здатна до стабільної купчастої стрільби;
  • оптичний приціл високої кратності з відповідним кріпленням;
  • патрони, що показують добру купчастість з цієї гвинтівки;
  • засоби для чищення і догляду, далекомір та інші аксесуари.

Ось і давайте розбиратися з усіма цими пунктами по черзі.

Гвинтівка Savage Axis II

Як зазначив у пісні один радянський класик, гвинтівка — це свято. Але, безумовно, прав і інший, західний, класик — тільки точні гвинтівки представляють інтерес. Принаймні, в розрізі високоточної стрільби. Тепер згадуємо про те, що наш бюджет на гвинтівку сильно обмежений, і впадаємо у відчай — адже з дешевої риби юшка теж виходить так собі ...

Саме так міркують початківці, маючи свій резон. Більшість дешевих гвинтівок «з коробки» дійсно вкрай рідко показують хоч якісь гідні результати — наприклад, купчастість краще 1 МОА (29 мм на 100 м) хоча б за трьома пострілами. Однак це не означає, що ці гвинтівки не можна примусити стріляти, приклавши трохи розуму, рук і досвіду — якщо не своїх власних, то хоча б попередніх поколінь стрільців. Якщо робота руками і головою вас не лякає — тоді вперед.

Ukrainian Military Pages Savage Axis II Heavy Barrel — сама бюджетна гвинтівка, що підходить для високоточної стрільби. Але не у фабричному вигляді!

Спільними бідами дешевих гвинтівок є:

  1. Кволі, абсолютно нікчемні пластикові ложі.
  2. Низька якість виготовлення і обробки ствола.
  3. Тугі спускові механізми і відсутність плавності в роботі групи затвора.

Якщо ви захочете вибрати заводську гвинтівку хоча б без однієї з вищевказаних проблем, то побачите, що її вартість як мінімум удвічі вище за базову модель. Це погана новина. Якщо ж шукати взагалі безпроблемну - ціна підскочить відразу на порядок!

Ukrainian Military Pages
Axis II вигідно відрізняється від першої Axis фірмовим регульованим спусковим механізмом Accutrigger, дійсно дуже непоганим

Так, саме у цьому, а не в «понтах», і полягає сенс коштовної зброї — купуючи її, можна бути впевненим, що виробник постарався усунути всі типові проблеми. Таку гвинтівку можна відразу брати і стріляти, причому стріляти вона буде купчасто. З бюджетною зброєю зазвичай так не виходить.

Гарна ж новина тут у тому, що навіть з усіма цими недоліками гвинтівку можна довести до розуму: ложу замінити, ствол обкатати та/або відполірувати, спуск полегшити або замінити, затворну групу притерти, а то й просто правильно змастити. Після якісного додавання умілих рук будь-яка гвинтівка стрілятиме — перевірено вже не раз. Інша справа — треба добре розуміти, що робиш, і знати, як це робиться правильно.

Не мудруючи лукаво, як приклад такої системи я вибрав модель Axis II Heavy Barrel від американської компанії Savage Arms.

Ukrainian Military Pages
Повзунок запобіжника розміщений за хвостовиком затвора, принцип дії його очевидний. Праворуч — важіль фіксатора затвора

Незважаючи на наявність в асортименті виробника зброї, що набагато краще підготовлена для високоточної стрільби, ми спробуємо змусити стріляти практично самий бюджетний варіант з усіх можливих — адже роздрібна ціна цієї гвинтівки калібру .308 Win становить близько 21 тис. грн. Дешевше тільки «мосінки» і «мелкашки» — але всі вони нас зараз не цікавлять.

Що ми отримуємо за ці гроші? Savage Axis II Heavy Barrel — гвинтівка з поздовжньо-ковзним затвором у простій пластиковій ложі з від'ємним магазином. Довжина ствола становить 20", тобто 508 мм. Нарізи у стволі виконані методом дорнування, крок нарізів дорівнює 10" (254 мм), сам ствол виготовлений з хромомолібденової збройової сталі.

Штатна ложа гвинтівки — класичний приклад проблеми дешевого зброї. Хоч і заявлена наявність у неї так званого піллар-беддінга, тобто опорних металевих втулок, призначених для щільного укладання ресивера і надійного затягування з'єднувальних гвинтів, та тільки толку від цього небагато.

Ukrainian Military Pages
Полімерна ложа іноді деформується, в результаті край цівки може контактувати зі стволом. Це одна з багатьох причин, чому для точної стрільби необхідна заміна ложі.

На дотик матеріал ложі — дешевий і гнучкий пластик, практичний для мисливських завдань, але не придатний для наших. До того ж на обраному екземплярі ложа виявилася злегка деформованою від довгого лежання у коробці, через що ствол, який повинен бути вільно вивішений і нічого не торкатися, з одного боку прилягає до цівки набагато ближче, ніж вартувало. Чим це загрожує, стане зрозуміло в ході тестового відстрілу.

Затворна група Savage Axis II має певні особливості. По-перше, у неї довгий хід затвора — так званий long action, хоча для .308-го калібру зазвичай використовується короткий — short action. Чи відіграє це істотну роль? Навряд. Більш того, згодом це може виявитися нам на руку.

Якщо розібрати гвинтівку, побачимо другу особливість Savage Axis. Лапа віддачі - деталь, встановлена між стволом і ресивером для передачі імпульсу віддачі на ложу, тут виконана окремою від'ємною вставкою. Теоретично навіть найменший люфт тут може негативно позначитися на точності бою гвинтівки, внаслідок критичної важливості цього вузла для точної стрільби. Але ми напевно знайдемо спосіб подолати і цю перешкоду.

Ukrainian Military PagesЗатвор Savage має плаваючу личину, що позбавляє необхідності виконувати притирання бойових упорів

Ще одна особливість затворів Savage — плаваюча личина затвора. Це означає, що затвор складається з двох частин - власне тіла з рукояткою зведення і личини з бойовими упорами. Остання зчленована з тілом затвора не жорстко, а з невеликим ступенем свободи.

Ukrainian Military Pages
Лапа віддачі у Savage Axis II - окрема деталь. Як бачите, розібрати і ретельно почистити нову гвинтівку перед стрільбою буде абсолютно не зайвим.

Що це дає? Як мінімум позбавляє нас від однієї з традиційних операцій по доведенню групи затвора — притирання бойових упорів. Завдяки плаваючій личині прилягання бойових упорів теоретично повинно бути в повному порядку вже з заводу. Як йде на практиці - скоро перевіримо.

Чому калібр .308 Winchester, а не, скажімо, .223 Remington?

У даному випадку просто тому, що Savage не випускає цю гвинтівку в інших калібрах. Переваги та недоліки такого вибору обговоримо пізніше - в розділі про набої.

А поки зверніть увагу на слова Heavy Barrel. Вони передбачають більш товстий ствол порівняно з типовими мисливськими рушницями, які також є в лінійці Axis, адже для купчастої стрільби збільшена товщина ствола - на благо. Крім того, тут немає мушки і цілика, але відразу ж передбачене різьблення для дульних насадок - і це нам напевно стане в нагоді.

Чому ми зупинилися на Axis II, а не на першій версії карабіна Axis?

Ukrainian Military Pages
У дуловій частині ствола Savage Axis II Heavy Barrel виконана різьба М17х1 для установки ДГК або саунд-модератора

Тому що в цій моделі компанія Savage вже встановила свій фірмовий УСМ AccuTrigger. Він заслужив добрі відгуки стрільців, і його буде нескладно налаштувати на помірно-невелике зусилля спрацьовування. А ось у перших Axis спуск був дуже тугий і нерегульований, і його довелося б замінювати. В іншому ж між ними практично немає відмінностей.

Ще питання: чому б не взяти відразу комплект від Savage з гвинтівки Axis з оптичним прицілом — наприклад, з класичним 3-9х40? Головним чином тому, що такі комплекти - суто мисливські, і для наших цілей не підходять. У високоточної стрільби - свої вимоги до оптичних прицілів. І зараз ми їх обговоримо окремо.

Оптичний приціл і кріплення

Взагалі, якщо проаналізувати, за рахунок чого став можливим стрімкий прогрес в високоточної стрільби, що спостерігається в останні десятиліття, то швидко стане ясно, що головну роль тут відіграє саме оптика.

Якщо сучасні гвинтівки за великим рахунком не так сильно відрізняються від моделей часів В'єтнамської війни, то сучасні оптичні приціли пішли з тих пір далеко вперед. Але незмінно одне: якщо хочеш якості, за нього доведеться платити.

Оптичний приціл являє собою прецизійний оптико-механічний пристрій, більш складний у конструюванні та виготовленні ніж сама гвинтівка. Крім високоточного виготовлення лінз і нанесення на них вартісного просвітлюючого покриття, також і механіка — блоки поправок, фокусування і діоптрійної корекції, повинні бути бездоганними та працювати з незмінною повторюваністю. Крім того, приціл повинен стійко переносити віддачу, тобто не виходити з ладу в процесі стрільби. Все це говорить про те, що вартість високоякісного оптичного прицілу ніяк не може бути менше вартості бюджетної гвинтівки.

Проте, більшість новачків при покупці першої зброї економлять саме на прицілі. Їх можна зрозуміти — фірмова оптика дуже дорога, а новачок, який ще не вміє розбиратися у суті їх технічних характеристик, не завжди здатний зрозуміти різницю між першокласним і бюджетним прицілом. У ряді випадків «на папері» ніякої різниці взагалі немає — кратність та сама, лінзи мають схожий діаметр ... ось тільки працювати приціли за $200 та за $2000. будуть абсолютно по-різному. Та й якістю картинки будуть відрізнятися разюче.

З іншого боку, приціл завжди можна змінити, коли знайдуться кошти на більш гідний; це гвинтівку через вимоги дозвільної системи МВС складно купити і складно продати - з прицілами ж таких проблем немає. Тому я вирішив ризикнути і для даного проекту спробувати щастя з досить доступною моделлю - прицілом серії Diamond Long Range від компанії Nikko Stirling. Адже на перших порах початківцю потрібно що? Добре бачити свою паперову ціль і позначки на ній від влучень куль на дистанції 100 м. Поки не доб'ємося стабільних результатів на «соточку», про більш віддалені дистанції можна і не мріяти.

Ukrainian Military Pages Вибір бюджетного прицілу для високоточної стрільби — навіть більш складне завдання, ніж вибір гвинтівки. Модель Nikko Stirling 6-24х50 Diamond Long Range відрізняється дуже непоганою оптикою і функціональністю при вкрай невисокій вартості

Характеристики обраного прицілу, до речі, виглядають цілком гідно: кратність від 6x до 24х, діаметр передньої лінзи — 50 мм, діаметр центральної труби корпусу — 30 мм. Регулювання відстройки паралакса здійснюється маховиком зліва, барабани поправок c функцією Zero Stop (RTZ) — відкриті, великі, вони оснащені фіксацією від випадкової прокрутки. Радують повне просвітлення всієї оптики, наявність підсвічування прицільної сітки - та й сама сітка HoldFast, гравірована на лінзі і оптимізована для стрільби «виносом», дуже цікава.

Ukrainian Military Pages
Максимальна кратність 24х — це «про запас». Для точної стрільби на 100 м цілком достатньо і меншої кратності.

Ukrainian Military Pages
Великі та зручні барабани поправок Diamond Long Range надійно фіксуються від випадкової прокрутки.

За твердженнями виробника, приціл нормально почувається на зброї до калібру .30-06 включно. І все це за дуже скромну ціну, меншу за 10 000 грн. Напевно в цьому є якийсь підступ, але поки що найкраще поєднання якостей для наших завдань складно навіть і уявити. Ось і перевіримо на практиці, наскільки працездатне таке чудо, як бюджетний оптичний приціл для високоточної стрільби.

Кріплення

Залишилося вирішити питання з кріпленням прицілу до гвинтівки. Завдяки турботі компанії Savage гвинтівка з заводу оснащена планкою Пікатіні для установки оптичного прицілу, що позбавляє новоспеченого власника від клопоту щодо вибору, придбання і монтажу такої. Планка ця хоч і бюджетна, але на вигляд цілком працездатна.

Ukrainian Military Pages Затягування гвинтів бази для оптики після покупки гвинтівки треба перевіряти

Єдине зауваження — обов'язково перевіряйте заводське затягування гвинтів, що утримують її на ресивері! У нашому випадку два з них майже бовталися. В ідеалі їх всі варто викрутити, планку зняти, все промити та очистити, змастити гвинти фіксатором різьби і посадити назад, контролюючи зусилля затягування кожного з них. Але це вже робота для профі, ми ж для початку задовольнимося дозатягуванням гвинтів і перейдемо до вибору кілець.

Оптичні приціли для високоточної стрільби можна встановлювати на окремі кільця, але набагато кращим буде застосування моноблочного кронштейна. Як мінімум на ньому не виникне неспіввісності кілець і, відповідно, відпаде необхідність їх притирати. Однак і ціна кронштейна зазвичай перевищує вартість пари кілець — а ми ж збираємо бюджетну систему. Так що для монтажу прицілу в нашому випадку ми зупинилися на перевірених часом кільцях Warne Maxima, вибравши висоту high, хоча можна було обмежитися і medium.

Тут нас чекає перша дійсно серйозна перешкода, тому що монтаж оптики в кільця, особливо такі, як Warne, тобто з вертикальним розрізом, — справа непроста навіть для досвідченого майстра; що вже говорити про новачка ... Тому це якраз той випадок, коли для успішного завершення операції будуть потрібні досвідчене око і мудра порада старших товаришів. Потрібно постаратися відразу все зробити правильно, оскільки від коректності установки оптики залежить у подальшому і комфорт при стрільбі, і її результати в цілому. Якщо відчуваєте, що досвіду та знань катастрофічно бракує — є сенс звернутися до збройової майстерні, де цю операцію зроблять швидко та якісно. Ще й з пристрілкою допоможуть. А нам тим часом залишається обговорити ще один важливе питання: чим «годувати» нашу красуню?

Патрони для високоточної стрільби

Усім стрільцям-високоточникам вже давно відома аксіома про необхідність підбору боєприпасу для отримання з конкретного ствола найбільш купчастих результатів. Підбирати потрібно не тільки марку виробника та лінійку патронів — патрони у серії повинні бути строго однакові. Більш того, якщо ви виявили патрон, що дійсно купчасто стріляє, то є сенс відразу ж закупити його в неабиякій кількості — тому що інша партія цих патронів може «полетіти» не настільки добре. Деякі стрільці відразу купують боєприпаси з однієї перевіреної партії на рік або кілька років вперед, але це, безумовно, зовсім не бюджетне капіталовкладення.

Незайвим буде нагадати, що найбільш підходять для наших завдань патрони споряджені кулями типу HPBT (hollow point boat tail — з отвором в носику і кормою що звужується). Також добре себе показують кулі з балістичними наконечниками — наче Hornady A-Max або ELD. У будь-якому випадку нас цікавлять патрони з позначенням Match, тобто призначені для цільової стрільби. Іншими типами також, безумовно, можна стріляти. Але не варто занадто засмучуватись, якщо купчастість їх у вашій системі виявиться «мисливської». Вони просто призначені для інших завдань.

Ukrainian Military Pages
Магазин Savage Axis II Heavy Barrel - відокремлений, вміщує три патрони калібру .308 Win

На нашому ринку поступово з'являються пропозиції патронів для високоточної стрільби за цілком прийнятною ціною — трохи більше долара за постріл (у .308-м калібрі). Наприклад, дуже привабливо виглядає патрон Hornady Match .308 Win з кулею BTHP масою 168 гран — класичним снарядом для «короткого» снайпінгу, з роздрібною ціною менше 40 грн. Є схожі пропозиції і від інших виробників. А ще кілька років тому про таку ціну можна було тільки мріяти. І в перервах між мріями займатися діяльністю, що іменується в народі «самокрутом».

Зараз же самостійне переспорядження патронів може мати сенс хіба що як засіб підвищення точності комплексу шляхом ретельного підбору кулі і навішування. Але серйозного економічного сенсу — з урахуванням необхідних витрат на інструменти і того часу, який витрачається на цей процес, в релоудингу вже немає. А найголовніше, це заняття точно не для стрільця-початківця. Так що зробіть першу тисячу пострілів зі своєї гвинтівки перевіреним заводським боєприпасом — щоб просто зрозуміти, що до чого. Потім, якщо побачите в цьому необхідність, можна буде займатися релоудингом і тонким налаштуванням патрона.

Ну і, як то кажуть, «щоб два рази не вставати» — давайте заодно обговоримо вибір між калібрами .223 Remington (5,56х45) та .308 Winchester (7,62х51). Скажу відразу: який би з них початківець стрілок ні придбав, напевно буде задоволений, бо для стрільби до 300-400 м по паперових мішенях істотних відмінностей між цими калібрами немає. Крім очевидних — у .223 Rem помітно нижче вартість пострілу і менша віддача.

Ukrainian Military Pages
Одвічна суперечка калібрів: .308 Win дає більше можливостей, але .223 Rem майже вдвічі доступніше

Проте, і граничні дистанції впевненої стрільби, і результативність для цих калібрів все ж відрізняються. Якщо за допомогою .308 Win умілий стрілець цілком здатний вражати малорозмірні цілі на дистанціях до 800 м і більше, то з калібром .223 Rem апетити доведеться зменшити відстанями до 500-600 м. Куля, звичайно ж, полетить і далі - ось тільки під впливом вітру і навколишнього середовища траєкторія її польоту буде вже погано прогнозованою. А головне - енергія, яку куля передасть цілі, буде зовсім невелика. У результаті за кілька років інтенсивних тренувань початківець зазвичай «виростає» з .223 Rem, і рано чи пізно у нього з'являється наполегливе бажання змінити гвинтівку на більш далекобійну.

Ukrainian Military Pages .223 Rem має більшу настильність на першій половині траєкторії, але не може конкурувати з .308 Win по вітростійкості

Знову ж, .308-й калібр буде ефективніше в плані навчання стрілка, бо дає більш відчутну віддачу, яку потрібно вчитися приймати і контролювати. З іншого боку, менша ціна патрона забезпечує в .223-м калібрі настріл в півтора-два рази більше за ті ж гроші. А через кілька років можна і змінити зброю. Так що остаточний вердикт і вибір тут я залишаю на ваш розсуд. Сам я у свій час обрав .308 Win, і будь-якого бажання змінити калібр і гвинтівку досі за собою не помічав — вона все ще здатна «стріляти краще самого стрільця».

Аксесуари

Наш комплект для початківця не буде повним без аксесуарів, які повинні бути у кожного. По-перше, це набір для правильного чищення гвинтівки: цілісний шомпол .30-го калібру, вішер, йоржі — нейлоновий і бронзовий. Дійсно гідні речі роблять компанії J. Dewey і BoreTech. Рекомендую також відразу придбати «зубастий» вішер типу Parker Hale, він нам надалі стане в нагоді. Ще не забуваємо вибрати напрямну для чищення, яка встановлюється у патронник рушниці. Можна найпростішу, виробництва MTM (для сумісності з Axis II її доведеться модифікувати). З чистячих засобів беремо універсальний розчинник BoreTech Eliminator і масло Klever Ballistol.

Чому ці засоби? Тому що вони перевірені часом, не видають неприємного запаху при чищенні у приміщенні та нешкідливі як для зброї, так і для її власника. Якщо є можливість, додайте ще флакон універсального очищувача-знежирювача Shooter's Choice Quick Scrub III. Щоб «хімія» не розліталася по квартирі, рекомендую придбати контейнер для чищення від MTM, хоча можна обійтися і порожніми поліетиленовими пляшками, надягаючи їх на ствол з дульного зрізу. Залишається доповнити цей арсенал засобів ватяними косметичними дисками, паперовими серветками і ватяними паличками - і чистка буде проходити швидко і без будь-яких проблем.

Ukrainian Military Pages Набір найважливіших аксесуарів для початківця — якісні інструменти і засоби для чищення

При стрільбі з положення лежачи (а це 90% всієї високоточної стрільби) рекомендується використовувати сошки. Можна розщедритися на оригінальні американські Harris S-BRM 6-9" (чверть нашої гвинтівки по ціні), але зараз випускають безліч непоганих альтернативних, більш доступних. Тут треба вибирати акуратно, бо сошки фірми Caldwell, наприклад — повна нісенітниця, і купувати їх не слід. А ось китайські TipTop дуже непогані і працюють надійно та без нарікань. Також стрільцю потрібен стрілецький мат або підстилка, а зброї потрібен чохол. Але тут вже вибір за вами, бо він дуже широкий.

Далекоміри, метеостанції, зорові труби та ін. — все це аксесуари бажані, але зовсім непотрібні на першому етапі.

Втім, якщо ви плануєте дуже швидко перейти до стрільби на дистанції більше 100 м, то далекомір вам все ж знадобиться. Благо зараз на ринку великий вибір недорогих моделей з межею вимірюваньув 800-1000 м. Nikko Stirling, Hylon, ряд інших брендів випускають прилади, яких буде більш ніж достатньо для .308-го та .223-го калібрів. Якщо вам не вдається виміряти дистанцію до цілі таким простим далекоміром, то можна навіть не шукати більш наворочений — немає сенсу намагатися стріляти, все одно ціль занадто далеко, і шанси у неї влучити мізерні.

Зорову трубу вам поки що замінить встановлений на гвинтівці оптичний приціл з високою кратністю, у який будуть добре видні місця попадання куль в паперову мішень. Бюджетна зорова труба дасть якість зображення гірше, ніж наш приціл, а справжня, високоякісна, обійдеться дорожче всього нашого бюджетного комплексу.

Що стосується метеостанції, то в навчанні базовим навичкам читання вітру вам допоможе примітивний анемометр, ціна якого в десятки разів менше, ніж багатофункціонального метеогіганта від Kestrel. Можливості його, звичайно, теж базові - він вимірює лише швидкість вітру і температуру повітря, при цьому точність обох вимірів зазвичай посередня; але і їх може бути досить, щоб розрахувати постріл. Атмосферний тиск і вологість можна почерпнути зі зведень погоди в даній місцевості, а для обчислень поправок використовувати смартфон з безкоштовним балістичним калькулятором, благо їх зараз багато для будь-якої мобільної платформи.

Але ми помітно відволіклися, а тим часом саме час випробувати, на що здатний наш комплекс «з коробки». Потрібно перевірити, як він стріляє (і чи стріляє взагалі), щоб за підсумками переходити до його «прокачування» і налаштування для відповідності завданням високоточної стрільби. Так що збираємося на стрільбище!

Перший виїзд, перші мішені

Перевіримо готовність. Гвинтівка Savage Axis II Heavy Barrel вичищена, встановлена ​​на сошки TipTop, планка для оптики закріплена надійно, група затвора змазана, всі гвинти ложі гарненько затягнуті. Приціл Nikko Stirling 6-24×50 Diamond Long Range коректно покладений в кільця Warne Maxima, і встановлено на гвинтівку, людиною яка розуміється на цьому. Для більшої зручності щока приклада злегка піднята за допомогою накладної щоки з пакувального пінополіетилену. У нас з собою пачка патронів Hornady Match калібру .308 Win, споряджених кулею BTHP масою 168 гран (10,89 г), і ще кілька різновидів. Але є великі сумніви, що сьогодні взагалі знадобиться більше половини.

Ukrainian Military Pages

Приступаємо до пристрілювання і перевірочної стрільби на дистанції 100 м. За допомогою ретельного наведення прицілу на ціль по каналу ствола (це називається «зведенням прицілу») і завдяки пильності напарника-коригувальника вдається потрапити в аркуш вже другим пострілом. Вносимо необхідні поправки. Ще два постріли, і куля потрапляє близько від точки прицілювання в центрі мішені. Пристрілка закінчена.

Тут саме час поговорити про так звану обкатку ствола — деякі стрільці рекомендують ретельно чистити зброю після кожного пострілу протягом перших 40-100 пострілів, повністю вичищаючи нагар і мідні відкладення, перш ніж зробити наступний. Сенс в такій процедурі, напевно є, у всякому разі для заводських стволів. Але як патронів, так і збройової «хімії» на це заняття буде витрачено ізрядну кількість. А найголовніше — час на стрільбищі у нас зовсім не безкоштовний, і хочеться провести його з максимальною користю. Так що, на мій погляд, обкатку стріляниною і чищенням можна дуже ефективно замінити іншою процедурою — поліруванням каналу ствола за допомогою спеціальних паст. Але про це трохи пізніше, а поки - намагаємося «зібрати купу» у серіях по три постріли і фіксуємо перші враження від стрільби.

Віддача у Savage Axis II цілком помірна, але потрібно не забувати про захист слуху — за допомогою навушників, берушів або хоча б вставленої у вуха вати. Це потрібно не тільки для того, щоб уникнути проблем зі слухом, але і з метою уникнення дуже шкідливого рефлексу — моргання при стрільбі. Цілитися стрілок повинен двома очима, а при пострілі — утримувати картинку в прицілі. Моргати при цьому не можна, якщо моргаєте — потрібна практика у вигляді інтенсивного «холощення», тобто тренування без патронів. По секрету, це найефективніша вправа з напрацювання стрілецьких навичок з усіх, придуманих людством. Якщо у вас є час і можливість регулярно тренуватися вхолосту вдома - ви щаслива людина, і ваші шанси стати успішним стрільцем істотно вище, ніж у менш щасливих колег.

Ukrainian Military Pages ... що ми і спостерігаємо на мішенях: купчастість від 1 до 2,5 МОА не відповідає стандартам високоточної стрільби

Приціл Nikko Stirling 6-24 × 50 Diamond Long Range порадував дуже чіткою картинкою. Не дарма, мабуть, має у своїй назві слово Diamond, а все його лінзи мають багатошарове покриття. Дірки від куль в білому папері мішені видно відмінно! Але є і мінуси, куди ж без них, чорніння торців лінз і корпусу усередині прицілу виконано неідеально, в результаті на зображенні може бути помітний білуватий відтінок, який посилюється, коли в поле зору потрапляє яскравий відблиск або джерело світла. Також для стрільби на максимальній кратності потрібно дуже точно витримувати положення ока щодо оптичної осі прицілу, а на штатній ложе Savage Axis II це робити важко, навіть накладна щока не сприяє ідеальный вкладці. Нарешті, регулятор кратності прицілу на морозі обертається досить туго. Але на цьому, мабуть, всы наші претензії до прицілу закінчуються — поправки працюють добре, повторюваність кліків відмінна, користуватися відкритими барабанами дуже зручно. Та й монтаж прицілу в кільця Warne Maxima не викликає проблем при стрільбі.

Ukrainian Military Pages У другій частині статті ми розповімо про серйозну модернізацію гвинтівки ...

Тим часом перші результати не дають особливих приводів для радості — оскільки, незважаючи на всі наші зусилля, купчастість комплексу за трьома пострілами виходить за рамки заповітних 29 мм, тобто 1 МОА на дистанції 100 м. У нашому випадку вона близька до 4-5 см, але й причину виявити нескладно. Найменша зміна прикладки стрільця призводить до того, що ложа гвинтівки деформується трошки інакше, ніж перед цим. Більш того, при пострілі зазор між стволом і цівкою з правого боку просто зникає, і ствол напевно торкається краю цівки. Результат — відсутність бажаної високою купчастості. Але потенціал у нашого комплексу однозначно є, тепер потрібно просто усунути все, що заважає його реалізувати.

Ukrainian Military Pages ... в результаті якої нам вдалося досягти набагато більш цікавих результатів на мішенях

Вирішено — гвинтівка, приціл і сошки залишаються. Над стволом, правда, ще належить попрацювати. А ось ложу однозначно необхідно міняти, благо довго шукати варіант для заміни в нашому випадку не потрібно. Саме це ми і опишемо в наступній частині статті.



Статтю перекладено ресурсом ukrmilitary.com. Першоджерело: www.gunmag.com.ua.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram