Контракт на передачу катерів класу Island може бути підписаний у травні – екіпажі вже відібрані

Ukrainian Military Pages

У травні поточного року до України приїде група фахівців Берегової охорони США для деталізації та підписання контракту про надання Україні двох патрульних катерів класу Island.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Я хотів би скористатися нагодою та поінформувати громадськість про ситуацію з американськими патрульними катерами типу Island... Міністерство оборони проходить внутрішньодержавні процедури завершення та узгодження проекту контракту, який ми отримали від американської сторони», — розповів Президент України Петро Порошенко на церемонії вручення сертифікатів на водний і автомобільний транспорт Національної поліції України в середу в Києві.

«Заздалегідь заплановано, що на початку травня до України прибуде група фахівців берегової охорони США для остаточної деталізації і, сподіваюся, підписання цього контракту», - повідомив Порошенко.

За словами глави держави, згідно з попередніми умовами, передбачено безкоштовне передання цих катерів, а оснащення і транспортування здійснюватиметься коштом українського бюджету. За попередніми розрахунками сума складе понад 10 млн. доларів.

Також він повідомив, що кілька тижнів тому було відібрано групу з 36 військових моряків, які успішно складають іспити і найближчим часом поїдуть на навчання до США проходити навчання на катерах цього класу.

Нагадаємо, що як вже повідомлялось Ukrainian Military Pages, ці катери перебувають на зберіганні у так званому «теплому стані», тобто все що потрібне для забезпечення життя корабля функціонує. Ремонт та обслуговування після завершення їх активної служби не проводилися, наразі тільки підтримується їх життєдіяльність. Частина обладнання та систем знято та законсервовано.

Розкосервація, встановлення знятих систем, технічне обслуговування і за необхідності ремонт катерів, підготовка екіпажів та транспортування в Україну, мають бути сплачені українською стороною.