До експлуатації у ЗСУ допущений безпілотний авіаційний комплекс Observer-S (ВІДЕО)

Ukrainian Military Pages

Відповідно наказу Міністра оборони України №158, до експлуатації у Збройних Силах України на особливий період допущений безпілотний авіаційний комплекс Observer-S, розроблений компанією Def C.

Def C – профільна компанія консорціуму Intecracy Group, яка займається реалізацією проектів в оборонному секторі і для військово- промислового комплексу.

Безпілотний авіаційний комплекс Observer-S призначений для повітряної розвідки в умовах ведення бойових дій, виявлення і визначення координат бойової техніки, розташування військ, укріплених позицій супротивника для цілевказання, корегування вогню артилерії.

До складу комплексу входять:

  • три безпілотні летальні апарати Оbserver-S, обладнані цифровими відеокамерами з 20-кратним оптичним зумом;
  • наземна станція керування;
  • антенний комплекс (антена для каналу передачі телеметричних даних і керування літаком, антена передачі даних для відеоканалу);
  • дві акумуляторні батареї для двох БПЛА;
  • зарядний пристрій для акумуляторних батарей.
Ukrainian Military Pages фото © Def C

Комплекс пройшов випробування у Державному науково-випробувальному центрі Збройних Сил України та отримав висновок про відповідність уточненим вимогам до БпЛА класу - міні (тактична ланка). У рамках випробувань Observer-S також підтвердив здатність виконувати польотні завдання в умовах застосування комплексу радіоперешкод (придушення сигналів GSM, GPS, ГЛОНАСС).

Observer-S здатен виконувати автоматичний політ за заданим маршрутом з можливістю його коригування в режимі реального часу, протягом всього польоту БпЛА передає інформацію про хід виконання польоту, своє розташування з прив’язкою на карті, повітряну і шляхову швидкості, курс польоту, висоту. Забезпечує автоматичне супроводження нерухомої цілі.

Для зручності розвідки точкової мети БпЛА має режим обльоту вказаної точки із заданим радіусом, автоматично здійснюючи корекційні поправки, враховуючи кутові швидкості польоту, що виникають при дії атмосферних погодних явищ. Дальність відеоканалу до 30 км.

В автоматичному режимі розраховує координати цілі, за якою спостерігають і передає їх до наземної станції керування. Може працювати в зв’язці з іншими безпілотниками і комплексами, або бути ретранслятором.

Злітна вага 5,5 - 6,5 кг, корисне навантаження 1 - 1,5 кг. Довжина 1650 мм, розмах крил 3,4 м.

Тривалість польоту від 90 хвилин до 5 годин, в залежності від корисного навантаження і комплектації. Дальність маршруту 75-100 км, віддаленість від базової точки 25-30 км.

Конструкція БпЛА створена з урахуванням різноманітних умов експлуатації, крило більшого подовження має вуглепластиковий композитний лонжерон і дозволяє експлуатувати БпЛА в широкому діапазоні швидкостей. Завдяки модульній конструкції, при пошкодженні апарата в умовах бойових дій, його ремонт проводиться за короткий час шляхом заміни елементів, які вийшли з ладу.

Привід - безколекторний синхронний електродвигун. Живлення електродвигуна і бортового обладнання здійснюється від літій-полімерних акумуляторів великої ємності (16 А·год).

Навчання фахівців, що будуть експлуатувати безпілотні авіаційні комплекси, буде здійснено на базі підприємства-розробника із подальшої підготовкою у Житомирському військовому інституті ім. С.П. Корольова.

Допуск до експлуатації здійснений згідно Порядку постачання озброєння, військової і спеціальної техніки під час особливого періоду, введення надзвичайного стану та у період проведення антитерористичної операції, що затверджений ПКМУ від 25.02.2015 №345.

Після закінчення умов особливого періоду Міністерство оборони, відповідно до Порядку, повинно прийняти рішення про зняття з експлуатації цього комплексу, або прийняти його на озброєння в установленому порядку.


ua en

довідник озброєння і військової техніки