Дослідження проблематики розвитку високоточних мінометних боєприпасів в Україні

В.В. Нікітчин, В.М. Ковальчук, Львівський державний університет БЖД
Ukrainian Military Pages

Огляд матеріалів Х Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», яка відбулася у Львові 17-18 травня.

Мінометне озброєння є одним з важливих видів польової артилерії та потужною вогневою підтримкою Сухопутних військ. Артилерійські підрозділи в зоні АТО, зазвичай, виконують поставлені задачі, застосовуючи штатні боєприпаси. Проте на озброєні не має такого виду мінометних пострілів як протитанкові.

До прикладу, з 80-х років минулого століття і дотепер, військові формування, які входять до складу НАТО, застосовують у боротьбі з танками мінометні міни із кумулятивною бойовою частиною і обладнані тепловими, інфрачервоними та радіолокаційними головками самонаведення.

До них належать міни «Merlin», «Strix», «Griffin». Це керовані міни до 81-мм і 120-мм мінометів, які діють за принципом «вистрілив і забув». Значною перевагою вказаних мінометних пострілів є те, що постріл здійснюється з будь-якого штатного міномета, калібр якого рівний калібру міни. Знищення ворожої броньованої техніки можливо здійснити з першого пострілу, незалежно від того, чи пересувається техніка, чи стоїть.

Ukrainian Military Pages

Зазначені розробки систем наведення мінометних пострілів здатні добре бачити та розпізнавати ворожі об'єкти, що забезпечує надійне знищення цілі у будь-який час доби. Для прикладу, 120-мм міна автоматично наводиться на об'єкт знищення в радіусі 300 метрів. У разі відсутності об'єкта знищення система самостійно знаходить подібний за параметрами об'єкт, скеровує міну і надалі знищує його.

У військах Російської Федерації – сьогоднішнього агресора України – на озброєнні знаходиться мобільний комплекс високоточної мінометної зброї «Грань», який значно розширює можливості застосування протитанкових мінометних мін.

В України, державним підприємством «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» було розроблено комплекс керованого мінометного озброєння з 120-мм високоточною керованою міною для бойового застосування при стрільбі з міномета 2Б11, який призначений для ураження сучасної броньованої і неброньованої, нерухомої і рухомої техніки та малорозмірних інженерних споруд.

Лобістом виготовлення високоточних мінометних боєприпасів ДП «ДККБ «Луч» була польська Huta Stalowa Wola S.A. (складова польської групи озброєння PSZ), яка реалізує проект зі створення та виробництва 120-мм мінометної системи «Rak».

Високоточна міна українського виробництва вперше була показана керівництву держави у травні 2015 року у навчальному центрі СВ ЗСУ «Десна». Існує висока ймовірність того, що вона буде доводитися до серійного виробництва на польські гроші і для польського замовника, як основного інвестора.

Враховуючи гостру необхідність у сучасному озброєнні військ ЗС України та важки обставини в зоні АТО, питання розробок, модернізації та виробництва українськими підприємствами такого озброєння – надважлива стратегічна задача країни.

На сьогодні достеменно невідомо щодо державного оборонного замовлення вказаних високоточних боєприпасів та впровадження їх на озброєння в ЗС України. Хоча українські оборонні підприємства, мають в штаті висококваліфікованих спеціалістів, здатних в науковому і технічному плані, впровадити вказаний проект у життя, але фінансування та рішення щодо розробки високоточних мінометних пострілів залишається відкритим.

Читати також:Сучасні комплекси керованого артилерійського озброєння як елемент ведення розвідувально-вогневих дій тактичного рівня

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 17-18 травня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки