Lockheed Martin Onyx: екзоскелет, який не втомлює

Ukrainian Military Pages

Армія США в грудні цього року розпочне випробування нового екзоскелета нижніх кінцівок, з яким бійці зможуть долати ще більші відстані і переносити ще важчі вантажі. Пристрій під назвою Onyx, на відміну від інших прототипів екзоскелетів, не втомлює собою бійця.

Військові вже випробовували декілька екзоскелетів, зокрема «роботизовані ноги» HULC, що розробляються Каліфорнійським університетом. За підсумками перевірок фахівці повідомили, що при пересуванні по складній місцевості екзоскелети не полегшують рухи бійців, а навіть певною мірою перешкоджають їм.

Річ у тім, що пересуваючись, наприклад, крутоярою місцевістю бійці часто виконують такі рухи ногами, які екзоскелети просто не можуть підтримати. Як наслідок таке пересування перетворюється на «боротьбу» з екзоскелетом і призводить до більшого стомленням, ніж рух без допомоги додаткових пристроїв.

Новий екзоскелет Onyx, що розробляється американською компанією Lockheed Martin, містить кілька мініатюрних сервоприводів, що полегшують пересування бійця. Як стверджує розробник, пристрій адаптується до рухів свого оператора і ефективно підтримує його.

Ukrainian Military PagesLockheed Martin Onyx

Система управління Onyx здатна визначати, якою місцевістю пересувається боєць, чи йде він без нічого, чи несе вантаж. Якщо оператор йде порожняком по рівній місцевості, екзоскелет просто відключається, але починає підтримку, якщо боєць спускається з гори, або підніматися на неї, або починає нести вантаж.

Маса нового екзоскелета становить 6,4 кілограма. Для восьмигодинної роботи пристрою потрібен акумуляторний модуль масою 2,7 кілограма і 5,4 кілограма для 16-годинної роботи. Наразі розробники шукають більш легкі, але і більш ємні акумулятори.



Використані джерела:
zbroya.info