КМП ВМСУ будують за взірцем Корпусу морської піхоти США

Ukrainian Military Pages

Відповідно до плану реформування Військово-Морських Сил Збройних Сил України, для оптимізації управління окремими напрямами, ВМС були поділені на морське командування і командування морської піхоти (КМП).

Про плани щодо посилення бойового потенціалу морської піхоти розповів її командувач генерал-майор Юрій Содоль в інтерв'ю Радіо Свобода.

Зокрема він повідомив, що наразі в структурі КМП дві бригади: морської піхоти і артилерійська, три окремих батальйони морської піхоти, реактивний артилерійський полк та інші військові частини.

«У планах – збільшення частин морської піхоти: одну нову бригаду морської піхоти маємо сформувати до кінця 2018-го, решту частин – протягом наступного року. Утім, курс взято не на громіздку, а передусім на керовану, мобільну, боєздатну структуру. Взірцем однозначно є морська піхота Сполучених Штатів Америки», - поділився планами Юрій Содоль.

Содоль генерал-майор Юрій Содоль, командувач морської піхоти – універсального роду військ, що діє на воді, суші та у повітрі.
Донедавна він був першим заступником командувача Десантно-штурмовими військами, а в 2014 році, коли розпочалась агресія Росії проти України, полковник Содоль командував 25-ю окремою повітрянодесантною бригадою.

Командувач повідомив, що вже розроблено програму забезпечення частин і підрозділів морської піхоти новими зразками озброєння. Йдеться, зокрема, про бронетранспортери, протитанкові комплекси, артилерійські установки, засоби зв’язку тощо. В першу чергу, процес йтиме в найбільш підготовлених, бойових частинах і підрозділах.

У перспективі, у складі кожної бригади морської піхоти буде «важкий» батальйон, озброєний танками і БМП, та «легкі» батальйони, підрозділи яких виконуватимуть завдання різного спектру бойового застосування.

Також, Юрій Содоль розповів, про те, як 47-річний генерал-майор разом із офіцерами і матросами виборював право носити берет морського піхотинця на 8-кілометровій смузі перешкод.

– Важко і водночас цікаво. Останнього більше, бо це перевірка власної фізичної підготовки, психологічного стану. Працювали командою, допомагали один одному. На одному зі знімків спіймали мене, як посміхаюсь… Насправді тоді вже було не до посмішок: щойно зайняли висоту, де на нас очікували міцні хлопці. Вони «свіжі», ми дещо втомлені (сміється).