Застосування РЛС AN/TPQ-36 для визначення відхилень початкової швидкості снарядів

О.А. Дідіченко (НАСВ)
Застосування РЛС AN/TPQ-36 для визначення відхилень початкової швидкості снарядів

Огляд матеріалів Х Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», яка відбулася у Львові 17-18 травня.

Основним завданням балістичної підготовки стрільби і управління вогнем артилерії є визначення відхилення початкової швидкості снарядів.

Для вимірювання початкової швидкості снарядів використовується балістична станція радянського виробництва АБС-1. В основу роботи станції покладений ефект Доплера, відповідно до якого різниця частот електромагнитних коливань, що відбиті від снаряда, та електромагнитних коливань передавача станції, пропорційна швидкості руху снаряда.

Балістична станція вимірює час проходження певної кількості імпульсів за час польоту снарядом відомої відстані. Станції АБС-1 є застарілими, в переважній більшості вони є непрацюючими, а алгоритм обробки даних оператором є складним і тривалим за часом.

У 2015-2016 рр. з метою нарощування сил та засобів, які залучені до проведення АТО, уряд США передав Україні як воєнну допомогу шість станцій контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36. Станції призначені для визначення координат вогневих позицій артилерії або точок падіння мін (снарядів) шляхом їх радіолокаційного спостереження (супроводження по трьох координатах) під час польоту, з подальшою екстраполяцією до точки вильоту (падіння).

Під час супроводження міни (снаряда) станція вимірює швидкість його руху у декількох точках. Моменти часу, в які здійснюється вимірювання, відомі і залежать від часу виміру та часу затримки. При цьому снаряд рухається з постійним прискоренням. Спеціалізована цифрова обчислювальна машина (далі - СЦОМ) проводить лінійну екстраполяцію і визначає початкову швидкість польоту снаряда.

Визначення координат вогневої позиції (точки падіння) снаряда (міни, ракети) відбувається у разі отримання 3-15 засічок, що за часом займає 3-5 секунд. Програмним забезпеченням передбачено перегляд розширеної інформації про результати засічки (діалогове вікно «Target information»), яка містить, крім іншого, дані про швидкість польоту снаряда під час засічки та обраховану початкову швидкість снаряда (параметр MV).

Найбільш точно початкова швидкість снаряда може бути визначена при роботі на станції в режимі обслуговування стрільби своєї артилерії «Friendly Fire». У режимі «Friendly Fire» до СЦОМ вводять координати гармати, яка буде вести вогонь, координати цілі, величину кута підвищення ствола гармати та висоту траєкторії польоту снаряда. Це дозволяє СЦОМ побудувати для екстраполяції траєкторію, яка буде максимально наближена до реальної траєкторії польоту снаряда, і, відповідно найбільш точно обрахувати його початкову швидкість.


Читати також:Обсяги міжнародних передач артсистем великого калібру здійснених Україною у 2007-2016 роках


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 17-18 травня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки