Кабміну пропонують надати компанії «Вектор-С» право на імпорт військової зброї

Ukrainian Military Pages

Кабінету Міністрів України запропоновано надати ТОВ «Вектор-С» право на імпорт товарів військового призначення. Відповідний проект постанови на засідання уряду 13 червня вніс перший віце-прем’єр міністр Степан Кубів.

В проекті постанови пропонується надати до 1 липня 2020 року «Вектор-С» право на імпорт товарів військового призначення груп ML1.a, ML1.d та ML3.a (див. нижче) відповідно до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення. Дозвіл буде діяти в рамках укладених фірмою дилерських контрактів з виробниками зброї.

ML1. Гладкоствольна зброя калібру менш як 20 мм та інша зброя, у тому числі автоматична, калібру 12,7 мм (калібр 0,5 дюйма) або менше та “аксесуари” до неї, а також “спеціально призначені” для неї “компоненти”, у тому числі:

a) гвинтівки, карабіни, револьвери, пістолети, автоматичні пістолети та кулемети;

d) макети маса-габаритні, виготовлені з гвинтівок, карабінів, револьверів, пістолетів, автоматичних пістолетів та кулеметів, не придатні для “використання” як зброя.

ML3. Боєприпаси, а також запальники, підривники, детонатори та “спеціально призначені” для них “компоненти”, у тому числі:

а) боєприпаси для зброї, що підлягає контролю згідно з позиціями ML1, ML2 або ML12;

В експертному висновку до проекту урядової постанови вказано, що її прийняття надасть змогу «Вектор-С» імпортувати пістолети Glock-17, патрони та коліматорні приціли для потреб Міноборони, СБУ, УДО, Нацгвардії та Держприкордонслужби.

Читати також:На озброєння ССО ЗС України прийнято снайперські гвинтівки McMillan TAC-50 та Surgeon PSR

При цьому, урядові експерти зазначили, що нині основною діяльністю фірми за даними органів статистики, є складське господарство.

Засновником ТОВ «Вектор – С» є киянин Валентин Сагайдак. Сама фірма прописана за адресою масової реєстрації у Києві по вул. Мельникова, 12. За даними податківців, ця адреса є рекордсменом в Україні по прописці фірм – свого часу тут їх було аж 2386 штук. Раніше в ЄДР було вказано контактні телефони «Вектор-С» 529-70-40 та 529-95-22, які насправді належать мережі збройових магазинів «Ібіс», чия назва також була вказана у контактному е-мейлі «Вектор-С».

Компанія «Вектор-С» зайшла на державні тендери в 2015 році і з того часу отримала замовлень на 49,99 млн грн. За даними «Прозорро», 52% всіх замовлень в останні роки фірма отримала від Національної поліції та Внутрішніх військ МВС України. Минулого року «Вектор-С» стало основним постачальником патронів для Національної поліції.


Читати також:Обсяги міжнародних передач стрілецької зброї здійснених Україною у 2007-2016 роках


Використані джерела:
«Наші гроші»

довідник озброєння і військової техніки