Представники США прибули до України для узгодження контракту щодо «Айлендів»

Ukrainian Military Pages

У Києві проходить заключна конференція за участю американської сторони з визначення основних умов контракту щодо передачі катерів класу «Айленд» (Island) зі складу Берегової охорони США до України. Розпочалась вона з 11 червня і триває досі.

Про це журналісту програми «Схеми» повідомили в командуванні ВМС України.

«Під час проведення цього заходу буде опрацьовано остаточну редакцію документа», – зазначив перший заступник Командувача ВМС ЗС Андрій Тарасов у відповіді на запит.

Як мовиться у відповіді, документ підпишуть після того, як він пройде «внутрішнє погодження американською стороною».

За даними «Схем», з американського боку на зустрічі присутні представники Берегової охорони та Військово-морських сил США.

Також, щодо механізму сплати за катери, який був однією з основних перепон щодо отримання катерів, у командуванні зазначили, що гроші для сплати супутніх витрат вже зарезервовані за однією з бюджетних програм Міністерства оборони України.

Нагадаємо, що розкосервація, встановлення знятих систем, технічне обслуговування і за необхідності ремонт катерів, підготовка екіпажів та транспортування в Україну, мають бути сплачені українською стороною.

Катери класу «Айленд» (Island) були побудовані верф'ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 одиниць (бортові номери WPB 1301 - WPB 1349). Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двохвальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п'ять діб. Катери оснащені РЛС AN/SPS-73, моторним човном. Штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Mod 0 Bushmaster і двох 12,7-мм кулеметів М2НВ.


Читати також:Цього літа планують закласти першу «Лань» та спустити на воду «Кентаври» для ВМСУ

Використані джерела:
www.radiosvoboda.org

довідник озброєння і військової техніки