Підписано закон, що врегульовує звільнення за контактом до кінця особливого періоду та дає право продовжити службу пораненим військовим

Ukrainian Military Pages

Президент України Петро Порошенко, сьогодні, 20 червня, підписав Закон щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби, який був схвалений Верховною Радою ще 5 квітня (законопроект № 6052 від 08.02.2017).

Серед іншого, цим законом надається можливість звільнитися або укласти новий контракт військовослужбовцям, які уклали контракт до закінчення особливого періоду та не набули права на звільнення до 07.01.2018 року.

Також цим законом:

• надана можливість продовжувати в особливий період військову службу за новим контрактом на строк від 1 до 10 років, що повинно сприяти збільшенню кількості громадян, бажаючих проходити військову службу за короткотривалим контрактом;

• підвищено граничний вік для вступу до вищих військових навчальних закладів, тепер курсантами зможуть стати громадяни до 30 років (в тому числі військовослужбовці).

Раніше діяло обмеження у 21 рік для цивільної молоді та 23 роки для військовослужбовців, резервістів та військовозобов’язаних, а для навчання на посади сержантського та старшинського складу — 30 років.

• підвищено граничний вік перебування на військовому обліку для жінок до 60 років (було 50), як це вже визначено для чоловіків, що повинно забезпечити гендерну рівність та збільшити мобілізаційний ресурс;

• визначено підстави звільнення з військової служби військовослужбовців з числа іноземців та осіб без громадянства, які не пройшли випробувальний строк;

• удосконалено окремі норми щодо забезпечення військовослужбовців, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій та призову під час мобілізації;

• військовослужбовцям, які до вступу на військову службу за контрактом перебували на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умовна за місцем проживання, буде зараховано цей час до часу перебуванння на такому обліку за місцем служби;

• надано можливість військовослужбовцям, визнаним рішеннями військово-лікарських комісій непридатними за станом здоров’я до військової служби, продовжувати проходження служби.

Військовослужбовцям, які визнані непридатними до служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень, (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності надається право продовжити службу за контрактом до закінчення строку контракту з можливістю укладення нового контракту (або вступити на службу для тих хто був звільнений).

Це не стосується Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України. А також тих хто отримав розумові, сенсорні, психологічні вади та інших захворювання, визначені Міністерством оборони України.

Перелік посад, що можуть бути заміщені такими військовослужбовцями, визначається Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Відповідні зміни внесено до законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про військовий обов’язок і військову службу», а також до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.