ЗСУ отримали десятки тисяч радіостанцій компанії «Доля і Ко»

ЗСУ отримали десятки тисяч радіостанцій від компанії Доля і Ко

Українське підприємство «Доля і Ко. ЛТД» є авторизованим партнером корпорації Motorola Solutions. Саме ці засоби радіозв’язку чи не найбільш поширені у Збройних Силах України.

Про деякі подробиці «цифрового переозброєння» армійського зв'язку – в інтерв’ю з генеральним директором ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» Ларисою Татарінцевою.

Інтерв'ю надруковане у журналі Defense Express № 3 за 2018 рік, а також нещодавно оприлюднено для широкого загалу сайтом defence-ua.com

– Доводилось чути, що напередодні війни у «Долі» були запаси радіостанцій на складах, які потім і купило Міністерство оборони.

– Виходячи з розуміння потреб в засобах радіозв’язку мною було прийнято рішення про розміщення замовлення цифрового обладнання транкінгового радіозв’язку у компанії Моторола Солюшинс. Це дало можливість швидко здійснити поставку для потреб війська.

– А чи була співпраця з державними структурами до подій на Донбасі?

– Так. Для прикладу, системи цифрового транкінгового радіозв’язку стандарту TЕTRA вперше були нами побудовані в Україні в рамках проведення «Євро-2012» на НСК «Олімпійській», в аеропорту «Донецьк» та на футбольній арені Львову. Наші «кіборги» користувалися залишками системи під час охорони аеропорту в Донецьку. І вона ефективно працювала всередині приміщень. Однак, слід розуміти, це було ситуативне рішення офіцерів, які були на місцях і використали все, що було під рукою для виконання бойових завдань. В тій ситуації головним фактором була наявність цифрового зв’язку з криптографічним захистом інформації, стійким від завад.

радіостанція Доля і Ко

– Чи вірно я розумію, що ваші найбільш сучасні рішення під назвою «Либідь» - це українська радіостанція, де поєднані рішення компанії «Доля» та корпорації «Моторола»?

– «Либідь» - це цифровий радіозасіб, адаптований для використання в тих чи інших умовах, по тому чи іншому технічному завданню замовника. На початку нашої співпраці з МО України ми постачали замовнику переважно засоби зв’язку виробництва корпорації Motorola Solutions. На сьогоднішній день ми поступово рухаємося в сторону створення українського продукту.

Зразок 2014 р. відрізняється від зразка 2018 року. Крім того, нами спільно з фахівцями Motorolа Solutions створене програмне забезпечення, яке розповсюджується тільки на території України. В 2014 році ми купували перетворювачі напруги, а сьогодні виробляємо їх самі. Ми створили зразок возимої радіостанції, яка має захист ІР-68, оснастили її військовими поєднувачами, антенами тощо.

По факту, ми створили радіостанцію, де використовується тільки приймально-передавальна плата Motorola Solutions. Все інше там наше. Проте, вона ще не стала суто військовою станцією тактичної ланки. Принаймні, в частині наявності ППРЧ або функції «МАNET». Але багато функцій нових, необхідних для військових. Більше того, функціонал закуплених тоді станцій зараз нами плавно оновлюється.

радіостанція Доля і Ко

– Всі ці типи радіостанцій поки що використовуються за постановою КМУ №345 - в форматі «забезпечення», але не прийнятті на озброєння…Які перспективи?

– На сьогоднішній день ми пройшли повний цикл визначальних відомчих випробувань. Ми допущені до використання на період АТО. Для прийняття на озброєння потрібно пройти державні випробування. Наша мета - постійно вдосконалювати засоби зв’язку і одночасно з цим тримати оптимальну планку ціни, щоб армійці були зацікавлені в продовженні співпраці з нашою компанією.

– Ви сказали про програмне забезпечення, яке створено вами спільно з фахівцями «Motorola». Чи воно сертифіковане та пройшло всі необхідні перевірки?

– Так, звичайно. Наш софт абсолютно легалізований в Україні. «ДОЛЯ» зробила програмне забезпечення для радіостанцій і програмне забезпечення крипто-захисту, яке перевірене та допущене до використання Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації. Також ми виробляємо програмно-апаратні комплекси криптографічного захисту інформації.

– Чи можна говорити, що у всіх радіостанціях вашої компанії, які на сьогодні встановлені у військах, реалізований крипто-захист?

– Так, абсолютно всі радіостанції на сьогоднішній день мають сертифікований ДССЗ та ЗІ надійний криптографічний ключ довжиною 40 або 256 біт, який може оперативно змінюватися. І це для наших воїнів дуже важливо, оскільки надійний радіозв’язок зберігає життя.

– Як організоване сервісне обслуговування Вашої продукції сьогодні?

– Сервіс наших радіостанцій реалізується через власний сервісний центр компанії. У нас налаштований зв'язок через відповідні служби тилу. Після надходження на базу зберігання, ми отримуємо техніку і проводимо діагностику та обслуговування. Протягом одного дня ремонтуємо або замінюємо за гарантією, а надалі передаємо у війська. З огляду на ситуацію в країні надаємо нашим виробам, які йдуть на війну, гарантію пять років. Це надзвичайно відповідальний крок, на який не пішов жодний з наших конкурентів.

радіостанція Доля і Ко

– А чи отримує підприємство якісь кошти від сервісу в інтересах військових?

– Сервісна гарантія, в принципі, лягла на нас повністю. Ми проводимо обслуговування за рахунок власних обігових коштів. Щоквартально готуємо зведений звіт по проведеним нами роботам, в розрізі одиниць, з чітким переліком, що в станції було зроблено і подаємо його у відповідні структури оборонного відомства. Там безпосередньо вказуємо, що виконано за гарантією, а що за власний рахунок компанії. Однак, на сьогоднішній день жодної копійки на сервісне обслуговування ми не отримали. Фактично, ремонт механічних ушкоджень техніки, який відбувається за нашою ініціативою - наша допомога армії.

– Як відбувається підготовка спеціалістів для користування вашими радіостанціями?

– Спочатку все було достатньо важко. Необхідно було навчити величезну кількість користувачів, що ніколи раніше не тримали в руках радіостанції. Фактично, в цілодобовому режимі наші спеціалісти давали консультації, виїжджали в навчальні заклади, у війська, вчили командирів в зоні АТО. Після ротації потрібно було навчати вже нових людей, які знову мали лише поверхневі знання.

Зараз в Полтавському центрі розгорнутий повний цикл навчання для наших військових. Там дуже гарна база, яка, в тому числі, включає і цикл вивчення радіообладнання Motorola Solutions. Спочатку навчання проводили спеціалісти нашої компанії, а зараз там вже є власні викладачі. Полтава дуже добре підготовлена для того, щоб навчити персонал правильному налаштуванню та користуванню системами радіозв’язку.

– Окреме питання – конкуренція на внутрішньому ринку…

– Це дуже болюче питання. Нам доводиться досі витрачати дуже багато часу та сил на протидію організованим, в тому числі при підтримці агресора, нападкам, які направлені перш за все на підрив ділової репутації компанії та морального духу працівників.

– Закиди до вашої компанії зумовлені реакцією з боку військових чи це переважно провокації з боку конкурентів?

– Ви знаєте, всі нападки нівелюються величезною кількістю подяк, присланих нам прапорів з підписами реальних захисників України, з тією кількістю позитивного зворотного зв’язку, який ми отримуємо на свої електронні пошти та телефони від військових! Позитиву в рази більше, ніж негативу. Зауваження та побажання з боку військових мають пріоритет номер один.

– Яка ситуація з закупівлею вашої продукції оборонним відомством? Чи змінилася вона за два останні роки?

– Звичайно, змінилася. Закупівлі зменшилися. У 2014 р. була найбільша закупівля. В 2015 р. менша, в 2016 р. закупівлі взагалі почалися тільки десь в липні місяці. В цей час ми просто допомагали нашим військовим на волонтерських засадах. У 2017 р. закупівлі були на рівні 2016 року.

– Як ви збираєтесь діяти в майбутньому? Чи є у вас взагалі інтерес до співпраці з силовиками?

– Звичайно, ми зацікавлені у розвитку відносин з нашими силовими відомствами. Якщо, як каже Начальник військ зв’язку ГШ ЗС України Володимир Рапко, наші вироби будуть передані в якості гарнізонних систем комунікації, то ми здатні таку систему побудувати, правильно сконфігурувати та навчити людей користуватися. Але це дуже великий обсяг роботи.

В будь-якому разі, головний наголос у військовому сегменті буде зосереджений на вдосконаленні існуючих моделей або, можливо, створенні нового зразка «Либідь», який буде максимально відповідати потребам військових, матиме нове програмне забезпечення, новий рівень захисту. Тобто, продукту, який дійсно буде мати максимальну національну складову і масове призначення.

– Як ви оцінюєте, чи має ваша техніка експортний потенціал?

– Так. І це довела наша участь у виставці озброєнь в Таїланді. Нас навіть запросили на польові випробовування. Тобто, навіть при насиченості ринку засобами зв’язку загально відомих брендів, ніша для українського продукту все-таки існує. По-перше, він дешевший по ціні, по-друге, він використовується в країні, яка бере участь у реальних бойових діях. І ті армії, які роблять вибір, зважають на ці обставини. Однак, ми зараз акцентуємо свою увагу на забезпеченні споживачів в Україні.

– Які проблеми взаємин з Міноборони України? Що б ви хотіли змінити в стосунках з оборонним відомством?

– Якщо говорити про вдосконалення або покращення відносин, то, напевно, питання ціни на продукції потребує врегулювання. 1% націнки на матеріальну складову та 20% із загальновиробничих витрат, які використовуються зараз для приймання військової продукції - це надзвичайно болючий і обмежуючий фактор для розвитку підприємства. В 2017 р. разом з Лігою оборонних підприємств України, до складу якої входить наша компанія, ми працювали над тим, щоб змінити цю ситуацію. Вважаю, що 5% націнки на матеріальну складову і 30% на загальновиробничі витрати дасть можливість швидше створювати український конкурентний продукт оборонної галузі.

Крім того, також для нас важливе питання передбачуваності з боку оборонного відомства. Чітке визначення потреби та перспективи оснащення військ засобами зв’язку дало б змогу краще планувати власну діяльність.

Розпитував Олексій СЕРДЮК, спеціально для Defense Express

Читати також:До 2020 року всі бойові військові частини ЗСУ перейдуть на оснащення радіостанціями Aselsan