Восени екіпажі «Айлендів» розпочнуть підготовку в США, а самі катери ще півроку ремонтуватимуть

екіпажі «Айлендів» розпочнуть підготовку в США, а самі катери ще півроку ремонтуватимуть

У листопаді-грудні українські команди для двох американських патрульних катерів класу «Айленд» (Island) розпочнуть підготовку за окремою програмою у Сполучених Штатах Америки.

Повідомив командувач ВМС Ігор Воронченко в інтерв’ю Радіо Свобода напередодні свята.

Наразі підготовка за фаховими напрямками двох новосформованих екіпажів триває в Одесі, зокрема й з удосконалення знань з англійської мови.

Самі ж катери будуть доправлені американською стороною до Одеси у листопаді-грудні 2019 року. Таких домовленостей, за інформацією Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗСУ, представники України та США досягли під час переговорів у Києві з 11 по 15 червня.

З українського боку до перемовин були залучені представники Міністерства оборони, Генерального штабу, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. З американського – делегація Берегової охорони США. Згідно із планом, остаточно проект угоди сторони підпишуть у серпні-вересні 2018 року.

«Разом з американською стороною було постатейно опрацьовано проект домовленості на передачу катерів з урахуванням зауважень, що виникли під час попереднього внутрішнього та міжвідомчого погодження домовленості українською стороною», – повідомили в управлінні комунікацій та преси Міноборони.

Восени цього року Україна має розрахуватись за супутні витрати, пов’язані з отриманням американських катерів. У жовтні-листопаді американська сторона має підготувати контракти на поставку обладнання та відновлення технічної готовності катерів.

Із січня по червень 2019 року заплановані відновлювальні роботи та дообладнання катерів – в присутності представників українських ВМС. Влітку у Балтиморі (США) будуть навчатися українські екіпажі.

А в листопаді-грудні 2019 року катери мають транспортувати до порту Одеси та привести «у робочий стан за допомогою експертів Берегової охорони США», – зазначили у Міноборони.

Нагадаємо, що катери перебувають на зберіганні у так званому «теплому стані», тобто все що потрібне для забезпечення життя корабля функціонує. Ремонт та обслуговування після завершення їх активної служби не проводилися. Частина обладнання і систем знято та законсервовано.

Ukrainian Military Pages

Українські ВМС мають намір використовувати ці катери за прямим призначенням, тобто у якості патрульних, а також надати їм додаткові спроможності щодо протидиверсійного забезпечення, з перспективою їх застосування як у відритому морі, так і для забезпечення оборони пунктів базування, портів та інших берегових та морських інфраструктурних об'єктів.


Катери класу «Айленд» (Island) були побудовані верф'ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 одиниць (бортові номери WPB 1301 - WPB 1349). Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двохвальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п'ять діб.