Україна має унікальне тренувальне судно для підготовки моряків

Україна має унікальне тренувальне судно для підготовки моряків

В підпорядкуванні Міністерства інфраструктури є унікальний навчально-тренувальний центр «Лісозаводськ» для підготовки моряків, який кілька років не можуть передати до ВМСУ.

Про це повідомляє Український мілітарний портал, але про все по порядку.

Суховантаж «Лісозаводськ» було спущено на воду 25 червня 1960 року, а вже у грудні цього ж року був введений в експлуатацію. Його будівництво здійснювалось на суднобудівній верфі у Гданську (сучасна назва підприємства – Stocznia Gdańsk).

Ukrainian Military Pages Суховантаж «Лісозаводськ» у 1979 році в Сингапурській протоці Фото: fleetphoto.ru

При побудові мав наступні технічні характеристики:

Водотоннажність: 11385 тонн

Довжина: 153,9 метрів

Ширина: 19,4 метрів

Висота борту: 12,55 метрів

Осадка: 3,93/8,75 метрів

Валова місткість: до 10 000 тонн

Екіпаж: 41 осіб (додатково міг розміщути ще 29)

Дальність плавання: 12 500 миль

Головний двигун: дизель “C758S” (“Fiat”, Турін, Італія)

Потужність двигуна: 1 х 8000 к.с. (1 х 5890 кВт)

Швидкість: 17,1/18,3 вузлів

Корабель був на цивільній службі до 1983 року, після чого його було переобладнано в навчально-тренувальне несамохідне судно (головний двигун був демонтований) для підготовки майбутніх моряків.

З того часу судно використовувалось в рамках підготовки моряків за різними спеціальностями та неодноразово ставав майданчиком для зйомок художніх фільмів.

У 2000-х роках «Лісозаводськ» було модернізовано, зокрема були проведені відповідні роботи у басейні, водопідготовки тощо.

Після окупації Автономної Республіки Крим та втратою значною частиною плавзасобів, матеріальної бази та навчальних центрів Військово-морських сил ЗС України стало питання про передачу навчально-тренувального центру «Лісозаводськ» до складу національного військового флоту.

Про те офіційно до складу ВМС він не включений, хоча на ньому іноді здійснюють підготовку бійці спецпризначенці. Зокрема відпрацьовуються дії зі звільнення захопленого судна, заручників на ньому тощо.

Детально про тренування у сюжеті Радіо Свобода:

Висота машинного відділення дозволяє проводити штурмову підготовку в закритому приміщенні, значний об‘єм трюмів дозволяє розмістити там стрілецький тир, спортивні зали, тощо.

Про те це далеко не всі можливості за якими може використовуватись цей центр, як наприклад для підготовки водолазів в нього є великий басейн, глибина якого складає 10 метрів у глибокій частині та 7 метрів у мілкій:

Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків

Басейн обладнано сучасними системами освітлення, підігріву та фільтрації води Тут же заплановано розміщення полігону для підводного зварювання.

Також є барокамера ПДК-2, яка має можливість для поточної декомпресії, а також виконання тренувальних спусків. Три потужних компресора високого тиску:

Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків

Для підготовки моряків є обладнані місця для відпрацювання питань боротьби за живучість корабля, зокрема є необхідний відсік для відпрацювання гасіння пожежі в середині корабля:

Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків

Та відсік для тренування латань пробоїн корпусу:

UУкраїна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків

Під час підготовки у відсіку з боротьби із потраплянням забортної води моряки на практиці можуть вчитися задраювати всі види пробоїн та пошкоджень, які можуть виникнути на кораблі, причому робити це в реальних умовах коли із пробоїни вода подаватиметься під великим тиском.

UУкраїна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків

Є також тренажери для спуску на воду рятувальних засобів (з палуби).

Значна кількість приміщень обладнана для розміщення на ньому навчальних класів з теоретичної підготовки:

Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків

На борту є можливість розмістити й інші важливі у підготовці військових спеціальності, наприклад «кілер хауз» для підготовки спецпризначенці чи іншу апаратуру як наприклад кабіна гелікоптера розміщена на кран-балці для відпрацювання десантування з гелікоптера у воду:

Україна має унікальний корабель – тренувальний центр для підготовки моряків Кабіна гелікоптера на борту «Лісозаводська»

Цей плавучий навчальний центр неодноразово відвідували представники західних партнерів та відмічали його унікальність в можливості підготовки моряків як цивільної сфери, так і військових фахівців.

Варто зазначити, що сьогодні у ВМСУ відсутні сучасні тренувальні бази, де військові моряки могли б удосконалювати свої навички у цих вкрай важливих питаннях.

Тому минулого року на території 198-го навчального центру ВМС розпочалося будівництво полігона для відпрацювання питань боротьби за живучість корабля, який має бути зданий в експлуатацію до 30 липня 2018 року. Про це детально на Ukrainian Military Pages »

полігон для відпрацювання питань боротьби за живучість корабля