Загрози життю військових, які отримали поранення на Рівненському полігоні немає

Ukrainian Military Pages

Сьогодні, у Львові, на базі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону відбувся брифінг для представників ЗМІ за участю участь начальника центру полковника медичної служби Івана Гайди та провідного хірурга полковника медичної служби Івана Богдана.

Однією з важливих тем, на якій акцентували увагу представники засобів масової інформації , були питання стану здоров’я військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, які отримали поранення під час проведення бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні, де сталася надзвичайна подія.

Полковник медичної служби Іван Гайда розповів алгоритм дій медичних працівників, які перебували на навчаннях.

— Хочу відзначити, що першу медичну допомогу почали надавати безпосередньо самі військовослужбовці, які мали все необхідне для цього. Крім тог, на полігоні в той момент працювала медична служба бригади, яка відпрацьовувала свої тактичні завдання.

Слід підкреслити, що вона була посилена лікарсько-сестринською бригадою Луцького військового госпіталю. Це дозволило у стислі терміни санітарним транспортом евакуювати усіх постраждалих до Рівненського військового госпіталю, провести сортування та надати необхідну допомогу.

Далі 3 військовослужбовців з важкими пораненнями вертольотом було доставлено до Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, де того ж дня їх було прооперовано. Операції були дуже складні, — повідомив полковник медичної служби Іван Гайда.

Своєю чергою провідний хірург Західного регіону полковник медичної служби Іван Богдан зазначив, що медична допомога надавалася якісно та вчасно.

— Варто наголосити на тому, що заняття з тактичної медицини військовослужбовці бригади відвідували не даремно, адже у критичній ситуації вони зорієнтувалися й згадали отримання навички і знання та застосували їх на практиці. Також не варто забувати про те, що медична евакуація до Рівненського госпіталю пройшла у дуже стислі терміни. Це заслуга зведеної медичної бригади, представники якої спрацювали, як на передовій — без зволікань, оперативно, ефективно. Також була задіяна санітарна авіація, що дозволило надати пораненим комплекс спеціалізованої допомоги, — повідомив військовий лікар.

Ukrainian Military Pages

За словами лікарів, перші оперативні втручання було проведено 3 військовослужбовцям в повному об’ємі та направлені на те, щоб врятувати їм життя та забезпечити подальше лікування. Загрози їхньому життю немає.

Як повідомила начальник відділення анестестезіології та реанімації полковник медичної служби Ольга Зачепа пацієнти переведені в середній ступінь важкості.

— З ними незабаром буде завершено курс інтенсивної терапії, попереду заплановано ще оперативні вручання, які з різних міркувань були відтерміновані на наступний тиждень. Одному військовому необхідно невдовзі буде провести протезування очного яблука, іншому буде проведено оперативне втручання з метою видалення осколка, що знаходиться біля гіпофізу, а ще одному пацієнтові необхідно буде провести пластику верхньої та нижньої кінцівок. Усі пацієнти знаходяться у стані середньої важкості та отримують повний комплекс необхідної медичної допомоги, — розповіла лікар.