Завершено досудове розслідування по проекту інженерно-технічного облаштування кордону

Завершено досудове розслідування по проекту інженерно-технічного облаштування кордону

НАБУ повідомило про завершення досудового розслідування щодо незаконного заволодіння коштами виділеними на облаштування українсько-російського державного кордону.

Так, 4 липня, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про завершення досудового розслідування, вісьмом підозрюваним у заволодінні коштами державного бюджету України, виділеними на так званий проект «Стіна».

Після завершення цього процесу детективи НАБУ складуть обвинувальний акт, а прокурори САП направлять його до суду.

Посадовців Державної прикордонної служби України та представників бізнесу підозрюють у корупційних зловживаннях, в результаті яких інтересам держави завдано збитків у розмірі понад 16,68 млн. грн.

Зокрема інкримінують вчинення кримінальних правопорушень:

  • начальнику управління капітального будівництва ДПСУ — ч.5 ст.191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ч.3 ст.27, ч.2 ст.210 («Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням») Кримінального кодексу України;
  • колишньому начальнику Першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ — ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 («Службове підроблення»), ч.2 ст.210 КК України;
  • старшому офіцеру Першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ — ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України;
  • директору ТОВ «АЗІ» — ч.5 ст.191 КК України;
  • колишньому директору ДП «Чернігівський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» — ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України;
  • директору та засновнику ТОВ «Будцентр «Вітязь» — ч. 5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України;
  • одну з посередників — ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України;
  • іншому посереднику — ч.5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.2 ст.205 («Фіктивне підприємництво») КК України.

За даними слідства, розкрадання коштів проекту «Стіна» відбувалося через завищення обсягів фактично виконаних робіт порівняно із зазначеним в актах приймання-передачі. Крім того, у документах зазначалися роботи, які взагалі не виконувалися.

Досудове розслідування за наведеними фактами розтрати коштів державного бюджету під час реалізації так званого проекту «Стіна» здійснюється з березня 2016 року. У серпні 2017 року детективи НАБУ затримали сімох осіб за підозрою у причетності до реалізації цієї корупційної схеми. Два місяці потому, у листопаді 2017 року, викрито та затримано ще одного учасника.

У свою чергу, Держприкордонслужба України повідомляє, що зацікавлена у якнайшвидшому завершенні розслідування, оскільки реалізація проекту інженерно-технічного облаштування кордону з Росією є вкрай важливим проектом для України.

Варто нагадати, що загалом вартість проекту інженерного облаштування кордону складає понад 4,1 мільярди гривень. За ці кошти в інженерному, фортифікаційному та технічному аспекті має бути обладнано понад 2000 км лише сухопутного кордону. В той же час на ділянці кордону, яка є тимчасово непідконтрольною українській владі, проект буде реалізовуватися лише після відновлення територіальної цілісності України.

Впродовж 2015-2017 років з Держбюджету вже було виділено 800 мільйонів гривень. За ці кошти практично завершено роботи в Харківській області, розпочато в Луганській та Чернігівській. Як повідомляє прес-служба ДПСУ, там де проект вже реалізований, обсяги протиправної діяльності практично зведені до нуля.