Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС: піхота і танкісти замість «морських котиків»

Андрій Шинко
Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС

Як відомо, у Збройних Силах України повним ходом йде реформа одностроїв та символіки. Одним з її нововведень стали кольори беретів за родами військ, а іноді й для окремих військових частин.

Наказ МОУ №606 від 30.11.2018р. визначає кілька кольорів беретів для частин Військо-Морських Сил, що саме по собі трохи дивно, адже цей наказ визначає Правила носіння, а зразки форми та зокрема кольори, в тому числі й беретів визначаються наказом №370 від 18 липня 2017 року № 370 «Про затвердження Зразків військової форми одягу та загальних вимог до знаків розрізнення військовослужбовців та ліцеїстів військових ліцеїв».

Наразі наказом №606 визначені:

Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС

Треба відмітити, що в ході реформи зі складу ВМС була вилучена одна з частин спеціального призначення - 73 морський центр, який увійшов до Сил спеціальних операцій (ССпО). Реформа однострою на певному етапі передбачала закріплення за частиною й особливого беретного знаку («морський коник»). Але частина до складу ВМСУ не входить, тому відповідно до тематики цієї статі, далі її не розглядаємо.

А далі починається дива...

Серед берегових частин ВМС, найчисельнішими є морська піхота. Безпосередньо вона складається з бригади та окремих батальйонів (до кінця року з'явиться ще одна бригада). Окрім цих частин до новоствореного Командування морської піхоти (КМП) увійшли артилерійські бригада та полк, а також інші частини.

«Наразі в структурі КМП дві бригади: морської піхоти і артилерійська, три окремих батальйони морської піхоти, реактивний артилерійський полк та інші військові частини».
Командувач КМП генерал-майор Юрій Содоль, 17 травня 2018 року

Тобто по суті берегові війська ВМС поступово переформовуються у морську піхоту, що було анонсовано, ще у 2015 році.

«Замість військ берегової оборони згодом буде класична морська піхота».
Командувач ВМСУ віце-адмірал Сергій Гайдук, 2015 рік

Так, морська піхота це дійсно особливий рід військ, як постійно підкреслюється командуванням, він може діяти у повітрі, на воді та на суші.

Хоча, що стосується повітря - то лише десантно-штурмовий батальйон (рота) проходить парашутну підготовку. «Дії на воді» - це переважно транспортування до місця висадки. Ну а з суходолом, все чесно - тут весь спектр дій, тим більше що навіть без урахування інших частин, які увійшли до КМП, до складу «чистих частин» морської піхоти (бригад МП) входять й танкові батальйони, й численна артилерія (БРАГ) і зенітники і інженери, зв'язківці тощо.

Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМСТанкісти морської піхоти, ще у беретах старого зразку, 2016 рік

У той же час, після вилучення 73 центру, у ВМС залишилися частини спеціального призначення – «особливі частини», які дійсно здатні діяти у повітрі, на воді та на суходолі. Схожі підрозділи у США - Navy Seals («морські котики»), вважаються елітою еліт. У нас це бойові водолази (плавці) та протидиверсійні сили у складі 29 морського розвідувального пункту та 801 окремого загону.

Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС
Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС Плутанина у кольорах беретів спецпризначенців ВМС

І тут саме цікаве - піхота, хоча й морська, отримує берет кольору морської хвилі, який наказом визначений беретом «Підрозділів спеціального призначення ВМС» !? (при чому сама морська піхота у наказі взагалі не згадується), а самі частини спеціального призначення ВМС отримують якій колір – «загальновійськовий» синій ВМС?

Цікаво, що беретний знак який призначений для морської піхоти, взагалі у Правилах носіння йменується знаком для «підрозділів спеціальних операцій ВМС».

Тобто виходить, що при всій повазі до морської піхоти, танкісти та артилеристи у ВМС більше спецпризначенці аніж «морські котики».

Звісно не все виходить гладко та відразу, згадаємо, як проходила зміна беретів у морській піхоті, і самі нормативні накази, ще будуть не раз змінюватися, але по факту маємо ситуацію коли одним вручають те, що належить іншим.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.