Українські гелікоптери Ми-24 нанесли повітряний удар по таборах повстанців у Конго

Ukrainian Military Pages

В ДР Конго продовжує загострюватись ситуація у протистоянні повстанців та урядових військ. Так протягом минулого тижня НЗФ «ADF» декілька разів здійснювали напади на опорні пункти урядових військ та на піхотні підрозділи ООН з Малавії та Танзанії.

Як повідомив прес-офіцер 18-го окремого вертолітного загону Володимир Фітьо, крайньою подією було напад повстанців НЗФ «ADF» на військову базу місії ООН зі стабілізації в ДР Конго, що знаходиться в аеропорту Мавіві за дев’ять кілометрів від міста Бені.

Протягом годинного бою бойовики застосовували стрілецьку зброю та освічувальні міни для максимального ураження об’єктів критичної інфраструктури.В даному таборі несуть бойове чергування два гелікоптери Ми-24. Внаслідок бою зазнали поранень троє миротворців з Малаві та Танзанії.

Виходячи із загрози повторного нападу бойовиків на табір командуванням Сил Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго в рамках операції «Усалама» було прийнято рішення нанести повітряного удару бойовими вертольотами Ми-24 українського контингенту по базовим таборам НЗФ «FDR» з подальшою висадкою десанту для зачистки території від бойовиків.

О 5 ранку 31 липня розпочалась операція. Ведуча пара Ми-24 нанесла удари по таборам повстанців, які знаходились в гористій місцевості. Після першого заходу бойових Ми-24 було знищено один табір. Для подальшої висадки десанту з Ми-8 бойові 24-ки продовжили патрулювати район для уникнення обстрілу наземних підрозділів.

Українські гелікоптери Ми-24 нанесли повітряний удар по таборам повстанців у Конго Українські гелікоптери Ми-24 нанесли повітряний удар по таборам повстанців у Конго

На борту ведучої пари перебував керівник операції «Усалама» генерал-майор Дюбе для кординації дій із наземними підрозділами. Паралельно з українськими гелікоптерами висадку спецпризначенців здійснювали південно-африканські гелікоптери «Орекс», що десантували військовиків з ПАР та Танзанії, які паралельно з урядовими військами здійснювали зачистку району проведення операції.

Для гелікоптерів Ми-8 ускладнювало десантування, обмежена територія для висадки, що мала багато кам’яних виступів. Протягом проведення операції українські вертолітники перекинули 150 піхотинців в район проведення операції.

Українські гелікоптери Ми-24 нанесли повітряний удар по таборам повстанців у Конго