Бронеавтомобілі: починаючи та закінчуючи дизайном

Нір Кан, переклад: Олег Тимошенко
дизайн броньованих автомобілів

Директор з дизайну ізраїльської компанії Plasan Нір Кан (Nir Kahn) розповідає про важливість дизайну для ринку броньованих автомобілів.

People think it's this veneer - that the designers are handed this box and told, 'Make it look good!' That's not what we think design is. It's not just what it looks like and feels like. Design is how it works.
Steve Jobs

На питання, що таке дизайн, люди мають різні упередження. Багато, а мабуть, й більшість, скажуть про стиль та естетику. Дизайн – це просто прикраса, вважають вони, і така думка може призвести до залишення дизайнерів поза процесом розробки військової продукції.

Вважається, що військові не потребують дизайнерських прибамбасів, тому продукція та машини для них розробляються практичними інженерами, не відволікаючись на дизайнерів та їх легковажні ідеї. Але я проповідую інше визначення дизайну.

Різниця між інженерією та дизайном це просте питання взаємодії. Інженерія займається механічними та зовнішніми інтерфейсами – між компонентами та один з одним, між транспортним засобом і поверхнею, між матеріалами та кліматом; в той час, як дизайн стосується людських інтерфейсів – між автомобілем та користувачами, тими, хто буде взаємодіяти з ним або фізично, або емоційно.

Коли ви поглянете на дизайн бронеавтомобіля через цю призму, стає зрозуміло, що процес починається і закінчується дизайном.

Є багато рішень, які значно впливають на ефективність транспортного засобу з точки зору ваги, вартості, технологічності, ремонтопридатності, здатності екіпажу комфортно виконувати місію.

дизайн броньованих автомобілів
Нір Кан за роботою / фото: www.defencebusiness.net

Починається з ергономічного пакета. Коли на моєму столі з'являється безліч вимог, це перше, що розглядається. Броньовані матеріали важкі. Plasan має найширший асортимент матеріалів, від найсучасніших легких композитів до звичайної старої твердої сталі, але найлегша броня – це квадратний метр, без якого вам вдалося обійтися.

Якщо ми зможемо спроектувати автомобіль, який відповідає ергономічним стандартам розміщення екіпажу, вимогам розміщення всього обладнання в доступних місцях, та зробимо це з меншою площею важкої броні, то ми одночасно заощадимо і вагу і вартість.

Ми приклали велику кількість зусиль для оптимізації керування автомобілем, щоб зменшити розмір прозорих бронепакетів без негативного впливу на поле зору водія, встановивши ідеальний скат даху та багато інших деталей, в інтересах максимального використання простору і мінімізації ваги та вартості. Що є основною метою в процесі проектування броньованих автомобілів, яку можна досягти лише за умови тісної співпраці між дизайнерами, інженерами-механіками, балістичними інженерами та інженерами-виробниками.

Коли це зроблено добре, і досвідчені дизайнери інтегровані у весь процес від концепції до виробництва бронеавтомобілів, результат несе користь усім, виробнику, який будує та підтримує виріб, покупцеві, який його купує та обслуговує, та кінцевому операторові, який у підсумку взаємодіє з транспортним засобом щодня.

Захист від численних загроз

Вважати роботу з розробки броньованого автомобіля надзвичайно легкою дуже неправильно, і ринок має погані приклади. Бронеавтомобіль повинен захищати від численних загроз, але це не тільки питання товщини сталі. Зупинення снарядів тестовою пластиною розміром у 400x400 мм в балістичній лабораторії є лише початком.

Автомобіль потребує балістичних ущільнювачів дверей, які не дозволяють навіть найменшим фрагментам зламаної кулі потрапити у залюднений відсік. Вікна повинні бути прикріплені таким чином, щоб вони захищали від загроз, як балістичних так і вибухонебезпечних, але також дозволяти легко замінити їх у польових умовах.

дизайн броньованих автомобілів
зображення: Nir Kahn / Linkedin

Двері та вікна є критичним інтерфейсом між людиною та машиною. Прикладені, під час проектування, зусилля для забезпечення легкого та зручного входу та виходу, мінімізації сліпих плям, попри товсте скло та балістичне перекриття, відрізняють добре спроектовані бронеавтомобілі та збудовані з меншою увагою до цих людських інтерфейсів.

Швидкий доступ та хороша ситуативна обізнаність, мають життєво важливе значення для успішного виконання щоденних місій операторами, але цим питанням дизайну часто помилково надається низький пріоритет.

Так само часто нехтують покращенням комфорту солдатів. Мене іноді питають, які найкращі сидіння? Моя реакція завжди полягає в тому, що найкращим місцем для сидіння у випадку вибуху під транспортним засобом – це вдома, із задраними ногами та пивом у вашій руці. Там ви абсолютно захищені.

дизайн броньованих автомобілів
зображення: Nir Kahn / Linkedin

Коли солдатів направляють на поле бою, вони йдуть виконувати завдання, і роблять це добре. Головне призначення протимінного сидіння – це безпечне зручне місце для бійця, який сидить протягом 12 годин поспіль. Їхня здатність поглинати енергію великого вибуху під кузовом (і подальше гальмування) не повинна зменшувати їх головну мету, яка обумовлена дизайном та ергономікою.

Занадто багато виробників військових машин забувають про це. Вони забувають, що це все про людей. Легко пройти вибуховий тест, обережно розмістивши ноги тестового манекена на підняту підніжку для ніг, але в реальному світі ніхто не може сидіти так більше ніж кілька хвилин. Коли кров перестає стікатися, а нога починає боліти, реальні люди прибирають ноги з цих підніжок і переміщують до місць, які ставлять їх під загрозу.

Наша робота, як конструкторів військового автомобіля полягає в тому, щоб врятувати життя, а не проходити тести. Тому в Plasan ми розробляємо широку плавучу підлогу, яка дозволяє пасажирам природно розміщувати ноги для власного комфорту, і ми гарантуємо, що де б вони не були, якщо вони досить невдачливі, щоб зіткнутися з вибухом, конструкція машини захистить їх.

Проектування естетики в автомобілі

І так, дизайн стосується естетики. Зовнішній вигляд транспортного засобу, образ, який він зображує, може вплинути на здатність команди всередині виконувати свою роботу. Що ти намагаєшся сказати людям, з якими ти стикаєшся?

Якщо це заклятий ворог, що сидить у власному броньованому автомобілі, то, можливо, це ваша власна сила та непереможність, можливо, навіть смертоносність, є ключовими характеристиками, які ви хочете спроектувати.

Але якщо ви працюєте в міській обстановці, оточені місцевими жителями, наляканими і підозрілими, то катання в агресивній фортеці може бути контрпродуктивним. Це може змусити вас виглядати відірваним від їхнього стану та болю. Це може зробити ворогів з людей, які могли бути відкритими для співпраці.

Для таких місій та середовищ, що є більш поширеними для сучасних армій, автомобіль, який несе прогресивне повідомлення позитивної сили, яка прийшла допомогти оточуючим витягти їх зі стану відчаю, може активно сприяти успіху місії.

дизайн броньованих автомобілів
SANDCAT/ фото: www.plasan.com

Стайлінг броньованих машин особливо складне завдання. Це не фанера, його не можна додати в кінці. Естетику необхідно розробляти в автомобілі. Основи дизайну автомобіля, які повинні рухатися у єдиному напрямку у зовнішності та в цілісній конструкції транспортного засобу, дуже важко контролювати, якщо конструктор не задіяний у деталях.

Коли бронемашини являють собою набір імпровізацій, змін в останній хвилині та окремих елементах, зрештою, вони виглядають як стилістичний безлад, і це потворне незручне враження – це тривожний дзвінок, який попереджає всіх, що жоден процес проектування не проводився належним чином. Але якщо готовий автомобіль виглядає правильним і цілісним естетично, це вірна ознака того, що той самий рівень турботи та уваги йшов і на все, чого ви не бачите.

Дизайн є цілісною дисципліною. Він охоплює ергономіку, вартість, масу, виробництво, а також естетику, і добре зроблений, він додаватиме цінності продукту набагато більше, ніж будь-які затрати пов'язані з ним. Фактично, хороший дизайн часто може заощадити витрати.

Розглядаючи численні проблеми на ранньому етапі, об'єднуючи функціональні можливості в окремі частини, отримуючи рішення відразу, а не додаючи нашвидкуруч, щоб виправити проблеми пізніше, спроектований бронеавтомобіль буде легшим, дешевшим і кращим у всьому, за ті, які не пройшли комплексний процес проектування. Різниця із добре розробленим транспортним засобом, яку помітно з першого погляду, насправді проходить набагато глибше.


Переклад з англійської: Олег Тимошенко спеціально для Ukrainian Military Pages

Використані джерела:
www.defencebusiness.net