У ВМС з'явився тренажер боротьби за живучість корабля

навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ

15 вересня, у 198-му навчальному центрі ВМСУ відкрили тренувальний комплекс боротьби за живучість, де екіпаж судна може відпрацьовувати свої дії в умовах наближених до реальних.

Це єдиний в Україні тренажер, який дозволяє проводити в реалістичних умовах практичне відпрацювання дій екіпажу морського судна з використанням аварійно-рятувального майна під час боротьби з місцевими загоряннями та об’ємними пожежами, затоплення всередині корпусу у випадках аварійних пошкоджень зовнішньої обшивки корабля або внутрішніх корабельних трубопроводів, ліквідації пробоїни та виходу із затопленого відсіку корабля.

На полігоні одночасно може навчатися 10 військовослужбовців, тобто екіпаж (команда) або бойова частина корабля. Спостереження за діями моряків ведеться за допомогою відеокамер, що дає можливість для подальшого аналізу проведених дій.

Програмою підготовки курсантів за корабельними спеціальностями відведено до 30% часу на вивчення предмету «Боротьба за живучість». Наявність тренажеру сприяє якісній фаховій та психологічній підготовці військових моряків.

Навчальні відсіки по об'ємах, насиченості корабельними елементами і обладнанням та за своїми характеристиками наближені до реально існуючих відсіків діючих кораблів ВМС України.

навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ навчальний полігон боротьби за живучість 198 нц ВМСУ
фото: Прес-центр Командування ВМС ЗС України

Полігон був розроблений миколаївським Державним підприємством «Дослідно-проектний центр кораблебудування». Тренувальний комплекс легко збирається, тому існує можливість його транспортування, наприклад, до інших військово-морських частин України. Більше того, тренувальний комплекс можна також встановити і на водних плавзасобах.

Варто зазначити, що навчально-матеріальна база центру розвивається постійно. Наприклад, у минулому році було створено сучасний навігаційний тренажер, який повністю імітує ходовий місток судна із загальним набором органів управління. Тренажер дозволяє відпрацювання маневрів ухилення від торпедної атаки та авіації противника, передачу пального на ходу, прохід каналом, розходження суден, швартовку та буксирування, пошукові та рятувальні дії.

на фото сучасний навігаційний тренажер, який повністю імітує ходовий місток суднафото: Прес-центр Командування ВМС ЗС України



Використані джерела:
Прес-центр Командування ВМС ЗС України