Вітання «Слава Україні!» у ЗСУ і поліції – закон прийнято

ЗСУ та Національна поліція

Сьогодні, 4 жовтня, Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроект № 9036 щодо зміни військового вітання «Бажаю здоров’я» на «Слава Україні! – Героям слава!».

Законопроект підтримав 271 депутат. Вітання «Слава Україні! – Героям слава!» буде використовуватися у разі вітання військовослужбовців, які перебувають у строю, а також під час вручення військовій частині Бойового Прапору.

Гасло «Слава Україні! – Героям слава!» також вводиться для вітання поліцейських під час перебування у їх строю – закон «Про Національну поліцію» доповнено новою статтею 20-1.

Поза строєм в армії використовуватимуть вітання «Бажаю здоров'я пане (пані)» або «Вітаю, воїни (воїне)», на що, військовослужбовці відповідатимуть: «Бажаємо (бажаю) здоров'я пане (пані)», додаючи в кінці військове звання.

Також у тексті Статуту звернення «товариш» замінюються на «пане (пані)». Нагадаємо, що у першому варіанті закону, який був проголосований 6 вересня, пропонувалося два звернення: «товаришу (пане)», але до другого читання «товариш» було виключено.

Проголосований законопроект після підписання Головою Верховної Ради буде направлений на підпис Президенту України. Закон набирає чинності з наступного дня після опублікування.