Рятувальне судно «Олександр Охрименко» стане водолазною базою ВМСУ

Рятувальне судно «Олександр Охрименко» стане водолазною базою ВМСУ

Аварійно-рятувальний буксир проекту 2262 «Олександр Охрименко», що стоїть зараз в порту «Южний», передадуть до складу Військово-Морських Сил України.

Повідомляє «Думская» з посиланням на командувача ВМСУ адмірала Ігора Воронченка.

Довжина «Олександра Охрименка» - 61 м, ширина - 14 м, осадка - близько 4 метрів. Повна водотоннажність - 2260 тонн. Рушій - два дизелі по 1300 кВт. Екіпаж- 26 осіб, автономність - 30 діб при дальності ходу 5800 морських миль. Судно має сучасне водолазне устаткування.

Побудоване на сінгапурській судноверфі Keppel Fels. На воду спустили в листопаді 1987 року. На той момент це був найсучасніший рятувальний буксир Радянського Союзу, здатний діяти у відкритому океані.

Судно отримало назву «Светломор-4» і стало останнім з чотирьох цього типу. Наприкінці 1992 року його зарахували до складу експедиційного загону аварійно-рятувальних і підводно-технічних робіт Чорноморського морського пароплавства, а в 2012 році воно отримало нове ім'я «Олександр Охрименко» і перейшло до складу Морської аварійно-рятувальної служби (МАРС). Пізніше буксир передали в розпорядження Адміністрації морських портів України.

Рятувальне судно «Олександр Охрименко» стане водолазною базою ВМСУ

Зараз, як стало відомо «Думская», судно знаходиться під арештом в рамках кримінального провадження, яке відкрили за фактом розкрадання грошей на його ремонт.

У 2016 році АМПУ провела тендер по визначенню підрядника ремонту судна. Перемогла компанія ТОВ «Міленіум Меритайм», яка зобов'язалася відремонтувати його за 49 млн. грн. Після завершення ремонту АМПУ перерахувало гроші, але не всі - кілька мільйонів «зникли».

29 серпня 2017 року департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України та Головне управління контррозвідки СБУ заявили про початок досудового розслідування за фактом заволодіння та розтрати державних коштів в особливо великих розмірах. Відповідальність за це діяння передбачено частиною 5 статті 191 КК України.

«Реалізуючи злочинну схему, спрямовану на заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах, частина зазначених коштів в сумі 5 мільйонів гривень було перераховано на банківські рахунки інших суб'єктів господарювання, які не чинили жодних послуг з ремонту морського судна-буксира «Олександр Охрименко», і надалі через ряд підприємств з ознаками фіктивності переведені в готівку і розподілені між учасниками протиправної оборудки», - йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Судно було заарештовано.

Не дочекавшись залишку грошей за фактично завершений ремонт, «Міленіум Меритайм» звернулося до господарського суду з позовом про стягнення заборгованості та виграло судову справу. Обидві інстанції підтвердили: АМПУ заборгувало фірмі більше 3 млн грн.

Однак замість того, щоб виконати рішення суду і розплатитися з підрядником, Адміністрація вирішила передати судно військовим. За даними сайту «Думская», домовленість про це була досягнута приблизно рік тому. Зараз процес вийшов на фінішну пряму.

Рятувальне судно «Олександр Охрименко» стане водолазною базою ВМСУ Рятувальне судно «Олександр Охрименко» стане водолазною базою ВМСУ


довідник озброєння і військової техніки