Україна вибула з «корветного» тендеру ВМС Бразилії

Tamandare-class corvettes

Україна не увійшла до «короткого списку» претендентів, що пройшли у наступний етап тендеру з будівництва чотирьох корветів класу Tamandaré в інтересах ВМС Бразилії.

Українська ДГЗІФ «УКРІНМАШ» разом з від французькою THALLES та бразильською верф'ю ВМС (AMRJ) пропонували проект NAPIP (58300 «Амазония»), основою якого став український проект 58250 доопрацьований миколаївським Дослідно-проектним центром кораблебудування.

Планувалось будувати всю серію на верфі ВМС Бразилії, а також передати в інтелектуальну власність комплект проектно-конструкторської документації. До офсетної частини пропозиції входила й передача недобудованого українського ракетного крейсеру проекту 1164.

Французька група компаній THALLES у рамках контракту пропонувала передати Бразилії технології системи бойового управління TACTICOS.

Ще у серпні, у Ріо-де-Жанейро було прийнято 9 техніко-комерційних пропозицій. Попередньо планувалось, що оголошення «короткого списку» учасників тендеру відбудеться 27 серпня, а переможця оголосять ще за два місяці.

Оголошення чотирьох фіналістів відбулося 15 жовтня. Як повідомив сайт Naval Today, далі пройшли – ÁGUAS AZUIS, Damen Saab Tamandaré, FLV та VILLEGAGNON.

ÁGUAS AZUIS складається з бразильських компаній ATECH Negócios em Tecnologias S.A. та Embraer SA і німецької ThyssenKrupp Marine Systems GmbH; Damen Saab Tamandaré – це європейські Damen і Saab та бразильська CONSUB; FLV являє собою абревіатуру трьох європейських компаній-філій Fincantieri, Leonardo та Vard; VILLEGAGNON - консорціум, очолюваний військово-морською групою Франції.

Tamandare-class corvettes

Очікується, що корвети матимуть довжину близько 103 метрів та тоннажність до 2790 тонн. Бразилія має намір оснастити кораблі системою протиракетної оборони MBDA’s SeaCeptor, яку обрала для цієї мети у 2014 році.