Безекіпажні катера для Військово-Морських Сил ЗСУ

С.М. Фролов, А.М. Гриценко, НУОУ
Безекіпажні катера для Військово-Морських Сил ЗСУ

Огляд матеріалів VI Міжнародної науково-практичної конференції, яка відбулася у Києві 10-11 жовтня в рамках XV Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека 2018».

Тези доповіді «Безекіпажні катера для Військово-Морських Сил Збройних Сил України».

В умовах проведення операції Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей одним з пріоритетних і актуальних завдань є недопущення блокади противником морських портів та узбережжя України.

Для нейтралізації цієї загрози необхідні сучасне озброєння та військова техніка. Так, для Військово-Морських Сил Збройних Сил України визначена Оперативна ціль 3.6.

Оперативна ціль 3.6. Відродження військово-морського потенціалу держави
Очікуваний результат: Військово-морські спроможності України підвищено до рівня, достатнього для забезпечення оборони морського узбережжя Чорного і Азовського морів, забезпечення недоторканності державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні, а також забезпечення участі у міжнародних (спільних) операціях під проводом НАТО і ЄС. Продовжується розвиток інфраструктури базування Військово-Морських Сил ЗС України

Відродження військово-морського потенціалу держави, яка передбачена Стратегічним оборонним бюлетенем України, затвердженим Указом Президента України від 6 червня 2016 року No 240 та Плану дій щодо впровадження оборонної реформи у 2016-2020 роках (Дорожня карта оборонної реформи), затвердженого Міністром оборони України 15 серпня 2016 року.

Одним із заходів досягнення зазначеної Оперативної цілі є проведення оснащення ВМС ЗС України новітніми (модернізованими) зразками озброєння і військової техніки, зокрема, безекіпажними катерами.

The Protector Unmanned Naval Patrol Vehicle The Protector Unmanned Naval Patrol Vehicle. Фото: IDF

Як відомо, досвід створення та розвитку безекіпажних катерів провідних морських країн засвідчив перспективність їх застосування в подальшому. Так, у 2007 р. до складу ВМС Ізраїлю був включений перший безекіпажнй катер «Protector» («Захисник»).

Він представляв собою дистанційно керований катер з броньованим корпусом та 7,62 мм кулеметом на борту. Швидкість такого катеру складала 50 вузлів, а радіус дії 20 км.

Читати також:Можливості використання досвіду будівництва та застосування надмалих підводних човнів і безекіпажних підводних апаратів-роботів у відродженні підводних сил ВМСУ

Розвитком лінійки безекіпажних катерів ВМС Ізраїлю став швидкохідний безекіпажний катер «Katana», вже зі швидкістю 60 вузлів та можливістю нести на борту ракетне та торпедне озброєння.

The Katana Unmanned Naval Patrol Vehicle Морський безпілотник «Katakana»

Функціонування катерів може здійснюватися в двох режимах: автономному та дистанційно керованим.

Основними завданнями, що покладалися на безекіпажні катери були:

  • ведення розвідки;
  • охорона морських ділянок кордону;
  • захист кораблів, суден на якірних стоянках та рейдів портів (пунктів базування);
  • патрулювання прибережної смуги;
  • охорона об’єктів морської господарської діяльності (морських стаціонарних платформ та нафтопроводів);
  • виявлення, класифікація та знищення надводних та підводних цілей;
  • охорона пункту базування, протимінна та протичовнова оборона пунктів базування.

Запуск торпеди з безпілотного катера Запуск торпеди з ізраїльського безпілотного катера Seagull

Таким чином, виходячи з аналізу тактико-технічних даних та вищезазначених завдань, можна констатувати низку переваг безекіпажних катерів над існуючими бойовими катерами ВМС ЗС України, що залучаються до виконання подібних завдань.

Зокрема застосування безекіпажних катерів дозволяє вести цілодобовий моніторинг визначених морських акваторій та за необхідністю негайно знищувати виявлені підозрілі надводні та підводні об’єкти без залучення додаткових сил.


Читати також:Unik Yachts розробляє морський безпілотник «Тінь»


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Доповідь ілюстровано редакцією Ukrainian Military Pages

Використані джерела:
Збірник тез доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції (Київ, 10-11 жовтня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки