НМПЧ як варіант відродження підводних сил ВМСУ

Автор: С.М. Соколюк, Національний університет оборони України
НМПЧ як варіант відродження підводних сил ВМСУ

Огляд матеріалів VI Міжнародної науково-практичної конференції, яка відбулася у Києві 10-11 жовтня в рамках XV Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека 2018».

Тези доповіді «Можливості використання досвіду будівництва та застосування надмалих підводних човнів і безекіпажних підводних апаратів-роботів у відродженні підводних сил ВМС ЗС України».

У теперішніх умовах, коли у результаті віроломно розв’язаної Російською Федерацією війни проти України, унаслідок якої було втрачене бойове ядро корабельного складу Військово-Морських Сил Збройних Сил України, зокрема, підводний човен «Запоріжжя», саме такою, асиметричною, відчутною для ворога, відповіддю, поряд з мінною зброєю, і є підводні човни (далі – ПЧ), оскільки вони, використовуючи природні умови й гідрофізичні властивості Чорного моря, будуть залишатися єдиним, реально існуючим стримуючим чинником для будь-якого агресора на театрі.

Противник – РФ – суттєво наростив підводні сили на Чорному морі, протягом 2015–2017 рр. включивши до бойового складу ЧФ 6-ть новітніх дизель-електричних ПЧ (ДЕПЧ) проекту 636.3 «Варшавянка», здатних, крім торпедних, наносити ракетні удари крилатою ракетою «Калибр» з дальністю дії до 300 км у протикорабельному варіанті і до 1500 км проти берегових об’єктів.

дизель-електричний ПЧ (ДЕПЧ) проекту 636.3 «Варшавянка»
Дизель-електричний підводний човен проекту 636.3 «Варшавянка»
Тоннажність: надводна 2350 т, підводна 3950 т; довжина: ~73 м; ширина: 9,9 м; осадка: 6,2 м; швидкість: надводна 17 вузлів, підводна 20 вузлів; екіпаж: 52. Озброєння: 6х533 мм носових ТА з автоматичним заряджанням, 18 торпед (6 в ТА) або 24 міни, 4×КР «Калибр» ПКР ЗМ-5, ПЗРК (8 ракет)

За відсутності необхідного наряду протичовнових сил, ефективним засобом боротьби з ними можуть бути не великі і середні ПЧ, для яких занадто проблематичним бачиться можливість бойового розгортання з пунктів базування у мілководній, північно-західній частині Чорного моря, а саме малі та надмалі човни (МПЧ і НМПЧ) і безекіпажні підводні апарати-роботи (БПАР), досвід будівництва та застосування яких накопичений у низці країн.

НМПЧ – це підводний високоавтоматизований комплекс із екіпажем із 2–3-х осіб водотоннажністю до 200 т, призначений для ведення розвідки, транспортування бойових плавців, боротьби з надводними кораблями і ПЧ противника, постановок мінних загороджень на фарватерах і у вузькостях.

Використовуючи досвід застосування НМПЧ у роки Другої світової війни, у післявоєнний період до будівництва цього типу субмарин зверталися Великобританія, Італія, Іспанія, Німеччина, США, Швеція та інші країни з метою їх можливого використання у прибережних акваторіях та на мілководних театрах (Балтійське, Північне і Середземне моря тощо).

Італійський проект малого ПЧ типу DG85
Італійський проект малого ПЧ типу DG85
Тоннажність: надводна 81 т, підводна 94 т; довжина: 21,06 м; ширина: ∅ корпусу 2,2 м, по «крилах» - 3,82 м; висота: 5,75 м; макс. швидкість: надводна 7,5 вузлів, підводна 6 вузлів; екіпаж: 6 + 1. Озброєння: 2х400 мм торпеди, 6 мін. Обладнання: пасивний та активний гідролокатор, сонар SWR, система попередження про РЛ-опромінювання, ТВ-перископ, система підводної комунікації, лазерний гіроскоп, ехолот, доплерівський вимірювач швидкості

Наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст.ст. у флотах провідних морських державах і в країнах з високорозвинутими технологіями (США, Італія, Німеччина, Іран, Швеція та КНДР(!)) спостерігалося зростання темпів проектування і будівництва НМПЧ різних типів, що зумовлено не тільки економічними чинниками, оскільки сучасні НМПЧ у 5–10 разів дешевше неатомних ПЧ звичайних розмірів, а й тим, що при вирішенні завдань зі знищення кораблів і суден противника як у морі, так і в пунктах базування, зокрема, з використанням бойових плавців ССпО, НМПЧ мають низку переваг з прихованості і виживання в обмежених для маневру прибережних мілководних районах та у вузькостях за невеликих відстаней між пунктами базування і передбачуваними районами бойових дій.

Італійський проект малого ПЧ типу DG160 Італійський проект малого ПЧ типу DG160 DG2 EN 2-man SDV
Італійський проект малого ПЧ типу DG160
Тоннажність: надводна 141 т, підводна 169 т; довжина: 32,24 м; ширина: ∅ корпусу 2,5 м, по «крилах» - 4,12 м; висота: 6,45 м; макс. швидкість: надводна 10 вузлів, підводна 8,5 вузлів; екіпаж: 7 + 8. Озброєння: 2х533 мм торпеди, додатково: 2х533 мм торпеди або 6 мін в бічних трубах; інше: 2 х двомісні апарати ля доставки бойових плавців SDV або до 6 надувних човнів. Обладнання: пасивний та активний гідролокатор, сонар SWR, система попередження про РЛ-опромінювання, ТВ-перископ, система підводної комунікації, лазерний гіроскоп, ехолот, доплерівський вимірювач швидкості, електромагнітний вимірювач

Досягаються ці переваги за рахунок малих розмірів човнів, котрі ускладнюють їх виявлення штатними гідроакустичними комплексами (ГАК), а доставка до узбережжя розвідників і бійців спецпризначення на НМПЧ є найбільш прихованою у порівнянні з доставкою літальними апаратами чи швидкісними катерами.

Цікавим у цьому контексті бачиться досвід розробки і будівництва надмалих підводних човнів типу «Ghadir» для ВМС Ірану.

Підводний човен класу «Ghadir» ВМС Ірану Підводний човен класу «Ghadir» ВМС Ірану. Фото: AHMAD JAFARI

Поступаючись своїми бойовими можливостями великим ДЕПЧ, завдячуючи своїм малим розмірам, дані НМПЧ украй важко виявити, що успішно використовується для виконання ними визначених завдань. У 2013-му ВМС Ірану збільшили їх кількість до 20.

Підводний човен класу «Ghadir» ВМС Ірану
Підводний човен класу «Ghadir» (Іран)
Тоннажність: надводна 115 т, підводна 120 т; довжина: 29 м; ширина: ~3 м; осадка: ~2.5 м; швидкість: 11 вузлів; екіпаж: 18;. Озброєння: 2×533 мм торпеди, міни

У сучасних умовах бойові НМПЧ можуть виконувати наступні завдання:

  • дії проти кораблів і суден у прибережних районах і пунктах базування;
  • доставка і висадка бійців спецпризначення; ведення розвідки та постановка мін;
  • охорона підводних споруд та об’єктів; порятунок екіпажів затонулих ПЧ.

Разом із тим, на ВМС ЗС України покладено завдання забезпечення охорони підводного простору в межах територіального моря України, що у сучасних умовах здійснюється епізодично й тільки обмеженими маневреними силами ВМС.

Саме для усунення цього недоліку мають слугувати, як свідчить зарубіжний досвід, безекіпажні підводні апарати – роботи – прив’язні (неавтономні) самохідні безекіпажні підводні апарати-роботи (БПАР) та автономні самохідні БПАР.

Слід зазначити, що в Україні у Національному університеті кораблебудування ім. адмірала Макарова (м. Миколаїв). Подібні системи забезпечують використання сучасних технологій у діяльності ВМС та не потребують залучення людей у якості екіпажу, значно дешевші за традиційні засоби і мають значно менші обмеження щодо гідрометеорологічних умов.

Виходячи з вищезазначеного, цілком доцільним бачиться мати у складі ВМС ЗС України спочатку кілька (2–4) надмалих ПЧ, а для надійного захисту підводного простору України, зокрема, районів базування сил, портів та місць якірної стоянки, – БПАР. Сьогодні такі човни та БПАР можна придбати за кордоном, а в подальшому – освоїти їх будівництво на вітчизняних підприємствах.

Отже, ураховуючи значну імовірність вторгнення ЗС РФ з морського напрямку, відродження підводних сил ВМС ЗС України у найкоротший термін повинно забезпечити надійну охорону підводного простору України та ефективно протидіяти противнику у відбитті агресії з моря.

Італійський проект малого ПЧ типу DG120 Італійський проект малого ПЧ типу DG120
Італійський проект малого ПЧ типу DG120
Тоннажність: надводна 115 т, підводна 130 т; довжина: 28,2 м; ширина: ∅ корпусу 2,3 м, по «крилах» - 3,92 м; висота: 6,4 м; макс. швидкість: надводна 9 вузлів, підводна 7,5 вузлів; екіпаж: 7 + 2. Озброєння: 6х400 мм торпеди, 6 мін, 1 надувний човен. Обладнання: пасивний та активний гідролокатор, сонар SWR, система попередження про РЛ-опромінювання, ТВ-перископ, система підводної комунікації, лазерний гіроскоп, ехолот, доплерівський вимірювач швидкості



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Доповідь ілюстровано редакцією Ukrainian Military Pages
Джерело інформації про італійські проекти малих ПЧ типу DG: www.hisutton.com


Використані джерела:
Збірник тез доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції (Київ, 10-11 жовтня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки