Майже мільйон – вартість пострілу гармати «Зумвольта»

Автор: Андрій Харук
Zumwalt-class destroyer

Одним з основних елементів озброєння найновіших американських есмінців типу «Зумвольт» (Zumwalt-class destroyer) є дві 155-мм артустановки Mk51 (AGS).

Боєкомплект їх складається зі снарядів LRLAP – по суті, керованих ракет з інерційно-супутниковою системою наведення, дальністю стрільби 180 км і масою бойової частини 11 кг (маса усього снаряду становить 102 кг, а його довжина - 2,23 м).

Цей боєприпас створювався як дешевий взірець високоточної зброї – вартість його не мала перевищувати 35 тисяч доларів. Але зменшення кількості «Зумвольтів» з запланованих 32-х кораблів до лише трьох призвело до відповідного зменшення обсягу замовлень на снаряди і зростання вартості LRLAP в геометричній прогресії.

Зараз вона досягнула 800 тисяч (за іншими даними - навіть 1 мільйона) доларів. При цьому крилата ракета «Тактікал Томахок» коштує 1,1 млн. доларів, дальність її польоту сягає 1600 км, а бойова частина важить 320 кг.

Вартість боєкомплекту LRLAP для трьох «Зумвольтів» сягне 1,8 мільярдів доларів - за ці гроші можна купити цілий есмінець типу «Арлі Берк»!

Альтернатива – закупівля керованих снарядів M982 Excalibur, які використовуються армією США. Кожен з них коштує «лише» 68 тисяч доларів, але пристосувати гармати «Зумвольтів» для них буде непросто.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
artillery-antitanks.blogspot.com

довідник озброєння і військової техніки