В Одесі відремонтують сім літаків L-39ZA ВПС Болгарії

В Одесі відремонтують літаки L-39ZA ВПС Болгарії

ДП «Одеський авіаційний завод» здійснює ремонт семи навчально-бойових літаків L-39ZA для військово-повітряних сил Болгарії (модифікація з гарматою ГШ-23, посиленими крилом та шасі).

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на «Думская».

Ремонт літаків замовила приватна компанія Jotov&Son, яка виграла тендер Міністерства оборони Болгарії на суму у 8,61 млн євро. Тендерна пропозиція компанії обійшла пропозицію Aero Vodochody – виробника літаків L-39, що спочатку оцінив свої роботи у 16 млн євро, а згодом знизив пропозицію до 10 млн.

Основні труднощі для Aero Vodochody полягають у наявності на літаках двигунів АІ-25ТЛ українського держпідприємства «Івченко-Прогрес». У чеського виробника немає ні ліцензії, ні технології для його ремонту. Після програшу торгів, чеська компанія попередила болгарського експлуатанта про повне зняття своєї гарантії на цю техніку.

Приватна компанія Jotov&Son («Йотов і син») крім ремонту і обслуговування літаків, також надає свої літаки для навчання льотчикам болгарських ВПС (за даними «Думская», ці сім L-39ZA також належать фірмі, болгарські військові ж ними тільки користуються).

Яку частку з 8,61 млн євро отримає Одеський авіаційний завод не відомо.

В Одесі відремонтують літаки L-39ZA ВПС Болгарії В Одесі відремонтують літаки L-39ZA ВПС БолгаріїФото Сергія Смоленцева / «Думская»