Російські кораблі здійснили напад на українські катери

Російський корабель протаранив у морі  буксир ВМСУ

Російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран рейдового буксиру ВМСУ під час переходу з Одеси до Маріуполя, розвиток подій привів до відкриття вогню на ураження.

Про це повідомляє прес-центр Командування ВМС ЗС України.

Сьогодні, 25 листопада, кораблі ВМС ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів P175 «Бердянськ» і P176 «Нікополь» та рейдового буксиру A947 «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

О 03.58 25.11.2018 малий броньований артилерійський катер Військово-Морських Сил ЗС України «Бердянськ» з метою дотримання міжнародних норм безпеки судноплавства зв’язався з береговим постом ПС ФСБ РФ, морськими портами Керч та Кавказ та повідомив про намір проходу Керченською протокою. Інформація була отримана, але відповідь не надано.

Проте о 04.07 25.11.2018 зафіксовано переговори диспетчеру порту Керч «БЕРЕГ-23» з мпк ЧФ РФ «Суздалець» щодо виявлення кораблів Військово-Морських Сил ЗС України.

У той же час, на виклики кораблів українських ВМС диспетчери портів Керч та Кавказ не відповідали. Прикордонні кораблі РФ продовжують супроводження українських військових кораблів на небезпечній відстані.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – прикордонні катери типу «Соболь», пскр «Дон», катери типу «Мангуст», мпк «Суздалец» здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України.

Російський корабель протаранив у морі  буксир ВМСУ Російський корабель протаранив у морі  буксир ВМСУ

Прикордонний корабель «Дон» неодноразово здійснив таран (навали) рейдового буксиру Військово-Морських Сил ЗС України, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами.

Доповнення: 26 листопада також було оприлюднено переговори російського командування з екіпажами прикордонних кораблів ФСБ РФ 25.11.2018:

Отже, РФ в черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність та повне нехтування нормами міжнародного права. Кораблі ВМС ЗС України продовжують виконання завдань із дотриманням усіх норм міжнародного права. Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і Командуванням Військово-Морських Сил ЗС України та будуть передані компетентним міжнародним органам.

Корабельна група ВМС ЗС України продовжує перехід до порту Маріуполь, незважаючи на на протидію РФ. Свобода суднлалавства гарантована міжнародним законодавством.

Читати також:МБАК «Кременчук» випробував ПТРК «Бар’єр»

Дотримуючись норм міжнародного морського права малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗС України «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу» продовжують виконання поставлених завдань у морі.

Наведена вище інформація від прес-центру ВМСУ була першою офіційною інформацією про перехід чотирьох кораблів ВМСУ з Одеси до Маріуполя, який розпочався 23 листопада. Корабельна група, окрім вже згаданих двох мбак P175 «Бердянськ», P176 «Нікополь» та рбк A947 «Яни Капу», включала також судно забезпечення A753 «Горлівка», яке після виконання своїх функцій, лягло на зворотній курс до Одеси.

Прикордонне управління ФСБ Росії по анексованому Криму, натомість, повідомило, що три кораблі українських ВМС начебто незаконно перетнули «держкордон РФ» та «неправомірно увійшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації».

Сегодня утром около 07:00 мск три корабля Военно-морских сил Украины в нарушение статей 19 и 21 Конвенции Организации Объединенных Наций по морскому праву, определяющих право прибрежного государства на обеспечение безопасности в морском пространстве, пересекли Государственную границу РФ, неправомерно зашли во временно закрытую акваторию территориального моря Российской Федерации

Також росіяне повідомили, що заявки на прохід Керченською протокою встановленим порядком до теперішнього часу не подано, і в графік проходу українські кораблі не включені.

Згідно з повідомленням, українські кораблі продовжують рух до Керченської протоки, про свої наміри вони не попереджали. Крім того, як стверджують у російському ФСБ, кораблі «небезпечно маневрують і не підкоряються вимогам».

Читати також:Заява МЗС щодо збройної провокації Росії у морі

Оновлення:

О 11:37 російське інформаційне агентство «ТАРС» (ТАСС) повідомило про закриття проходу через Керченську протоку для цивільних суден, «з-за можливих провокацій з боку українських кораблів».

З повідомлення Центру громадських зв'язків ФСБ ПФ, стало відомо, що з порту Бердянська, о 10.30 вийшли два інші бронекатери ВМСУ, які на максимальній швидкості рухаються у напрямку Керченської протоки.

«Сьогодні о 11:30 (мск) прикордонною службою ФСБ Росії зафіксовано висування з порту Бердянськ двох броньованих артилерійських суден класу Гюрза. На даний момент вони на граничній швидкості слідують у напрямку Керченської протоки в район провокації, організованої українською стороною. Прикордонною службою ФСБ Росії вживаються всі необхідні заходи для припинення даної провокації», – йдеться в повідомленні.

О 13.12 зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів ВМС ЗС України (пізніше, ввечері гелікоптери таки застосують зброю (НАР) проти катерів).

Російський корабель протаранив у морі  буксир ВМСУ

Крім гелікоптерів, росіяне також залучили літаки Су-25, пару яких зафіксовано над протокою.

Також стало відомо, що рух Керченською протокою закритий в обидві сторони через блокування цивільним вантажним судном судохідного проходу зі сторони Азовського моря.

Російський корабель протаранив у морі  буксир ВМСУ

Але, о 13.50 за київським часом Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик ЧФ РФ «Адмірал Захарін» та два катера типу «Раптор» ПС ФСБ РФ. Цьому проходу не заважав танкер з виключеною AIC, яким Росія блокує Керченську протоку (він був тимчасово відбуксований для проходу російських військових кораблів).

Як о 14:00 повідомив прес-центр Командування ВМС ЗС України, кораблі ВМС ЗС України вже третю годину чекають проходу Керченською протокою.

Станом на 17.00 протока залишалася заблокованою.

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко оцінив обстановку біля Керченської протоки як «складну й напружену», повідомляє Радіо Свобода.

«Наші екіпажі бронекатерів знаходяться в бойовій готовності і готові до можливої висадки (російського – ред.) десанту», – заявив він в Одесі.

Коментуючи ситуацію, в якій опинилися українські судна на вході до Азовського моря, Воронченко: зараз важко спрогнозувати, скільки часу їм доведеться чекати можливості перетнути протоку. Водночас спростував заяви Росії про те, що цьому заважає російське судно, яке нібито сіло на мілину.

За його даними, наразі в районі Керченського мосту перебувають вісім кораблів Росії – два судна Чорноморського флоту і шість катерів прикордонної служби ФСБ.

– Ми не хочемо продовження ескалації та його переростання у збройний конфлікт. Також прохід каналом очікують близько 150 цивільних суден, затримання яких призведе до економічних втрат, - зазначив командувач ВМС ЗС України адмірал Ігор Воронченко. – Ми готові до всіх варіантів дій, але нашим пріоритетом залишається дотримання норм міжнародного морського права.

Станом на 19:00 прес-центр КВМСУ повідомив, що після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї. Також з’явилася інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ «Дон» з метою спроби абордажу.

Не зважаючи на погрози й провокації, катери українських ВМС продовжують виконання поставленого завдання, повідомляє прес-центр.

Українські кораблі рухалися протокою у напрямку Чорного моря.

О 20:35 прес-центр українських ВМС повідомив про відкриття вогню російськими кораблями та ситуацію станом на 20:28:

Після виходу з 12-мильної зони катери ПС ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження.

Офіційне повідомлення прес-центру ВМСУ на станом на 21.20:

За оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь» вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир «Яни Капу» також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків.

Згодом інформацію було уточнено станом на 22:20:

За оперативною інформацією захоплено мбак «Бердянськ» і рбк «Яни Капу», які буксируються. Мбак «Нікополь» заблокований та слідує у супроводі окупантів. 6 українських військовослужбовців зазнали поранення.

Доповнення: пізніше – 29 листопада СБУ оприлюднить отримані технічними засобам перемовини екіпажів російського літака Су-30 та гелікоптера Ка-52 з пунктами управління, які засвідчать застосування ракетної зброї проти українських кораблів:


Редакція сайту LIGA.net отримала аудіозаписи переговорів українських і російських моряків у районі Керченської протоки:

Наступного дня з'явилися фото захоплених українських кораблів у порту Керчі.

Фото захоплених українських кораблів у Керчі Фото захоплених українських кораблів у Керчі фото: Dylan Malyasov / Facebook

Більше фото тут »»

27 листопада у мережі з'явилися перші фото ушкоджень мбак Р175 «Бердянськ», якій був обстріляний пскр ФСБ РФ «Ізумруд» під час нападу 25.11.2018

фото ушкоджень мбак Р175 Бердянськ, якій був обстріляний пскр ФСБ РФ Ізумруд під час нападу 25.11.2018 фото ушкоджень мбак Р175 «Бердянськ», якій був обстріляний пскр ФСБ РФ Ізумруд під час нападу 25.11.2018 фото ушкоджень мбак Р175 «Бердянськ»

Прес-центр ВМСУ звертає увагу на характер пострілів. Окупанти цілеспрямовано вели стрільбу з метою знищення особового складу, а не пошкодження матеріально-технічної частини. Під час переходу комендор-сигнальник мбака «Бердянськ» Андрій Ейдер знаходився на своєму посту, якраз там, де ви бачите пробоїну в рубці українського катера. Поранення отримав як він, так і інші військовослужбовці.

Захоплених 24-х українських військових росіяне звинуватили «у порушенні державного кордону РФ групою осіб за попередньою змовою за частиною 3 статті 322 КК РФ». 27-28 листопада окупаційні суди у Сімферополі та Керчі обрали всім запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці.


Реконструкція подій у Керченській протоці


Правовий коментар щодо ситуації від прес-центру Командування ВМС ЗС України:

Відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права (далі – Конвенція ООН) та статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки (далі – Договір), військові кораблі України користуються свободою судноплавства у Керченській протоці та Азовському морі, отже можуть здійснювати прохід через Керченську протоку у будь який час за умови дотримання безпеки судноплавства.

Довідково. Стаття 17 Конвенції ООН встановлює, що за умови дотримання Конвенції, судна усіх держав, як прибережних так і тих, що не мають виходу до моря, користуються правом мирного проходу через територіальне море.

Частиною 1 статті 36 Конвенції ООН визначено, що в проливах, вказаних у статті 37 Конвенції ООН, всі судна та літальні апарати користуються правом транзитного проходу, якому не повинно чинитися перешкод.

Частина 1 статті 2 Договору передбачає, що торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства.

Також слід звернути увагу, що таран прикордонним кораблем РФ рейдового буксиру “Яни Капу” підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення наведеного в пункті d) статті 3 Резолюції № 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії – це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави.