Місце, де народжуються професіонали

місце, де народжуються професіонали

Підтримка правопорядку, проведення пошуково-рятувальних заходів, забезпечення громадської безпеки, антитерористичні заходи, виконання миротворчих завдань під егідою ООН.

Усе це – напрямки, за якими готують у Міжнародному міжвідомчому багатопрофільному центрі підготовки підрозділів, що дислокується поблизу села Старого на Київщині.

Прес-служба Національної гвардії підготувала інформаційний матеріал про цю частину.

МЦПП НГУ – місце, де народжуються професіонали

На земельній ділянці площею понад 16 тисяч гектарів, на яких сьогодні розташовується центр, у 90-х вже дислокувався навчальний центр Національної гвардії України. З 1999 року, у зв'язку з ліквідацією Нацгвардії, він перейшов у підпорядкування Північного територіального командування внутрішніх військ МВС України.

На початку 2014-го, коли було створено новітню Нацгвардію, тут сформували окремий батальйон забезпечення навчального процесу Північного оперативно-територіального об’єднання НГУ (військова частина 3070). Розпочалась наполеглива робота над оновленням об’єкта. У липні 2017 року відповідно до наказу МВС України він отримав назву Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів.

МЦПП НГУ – місце, де народжуються професіонали

З того часу значно змінено інфраструктуру, покращено побутові умови. Зокрема, проведено капітальний ремонт у казармах, штабі, вартовому приміщені, гуртожитку, їдальні та лазні. Нині це дає змогу протягом року розміщувати чотири батальйонні тактичні групи оперативного призначення, 40 рот з охорони громадського порядку, п’ять загонів спеціального призначення, два зведені правоохоронні підрозділи для участі в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки.

Значних змін зазнали також й об’єкти військового стрільбища. Було відновлено командний та дільничні пункти управління, пункти боєпостачання та тири. Центр отримав близько 50 одиниць радіокерованого полігонного обладнання, модульні електронні та стрілецькі тренажери, два сучасні пожежні автомобілі.

Сьогодні Міжнародний центр призначений для навчання особового складу різних силових відомств: Національної гвардії України, Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, інших силових структур України та підрозділів держав-партнерів.

місце, де народжуються професіонали місце, де народжуються професіонали місце, де народжуються професіонали місце, де народжуються професіонали

До його складу входить ряд профільних центрів підготовки. Зокрема, центр підготовки підрозділів, де проводиться колективне навчання частин оперативного призначення, центр підготовки підрозділів громадської безпеки, у якому підготовка здійснюється з урахуванням сучасного досвіду правоохоронних структур країн Європи, центр підготовки до спеціальних дій та центр психологічної реабілітації. Для ефективного навчання до штату Міжнародного центру включено понад 200 посад інструкторів.

Крім того, у складі Центру функціонує новітнє психотренінгове містечко. Завдяки йому фахівці психологічної служби Нацгвардії здійснюють підготовку підрозділів до виконання завдань за призначенням, проводять емоційну розрядку військовослужбовців та тренінги щодо згуртування військових колективів.

місце, де народжуються професіонали місце, де народжуються професіонали місце, де народжуються професіонали місце, де народжуються професіонали

За словами командувача Нацгвардії, сам факт створення Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центра підготовки підрозділів є революційним проривом у розвитку НГУ.

«З того часу, як у Центрі почалася ретельна робота щодо вдосконалення навчально-матеріальної бази, можна сказати, що тут відбувся революційний прорив. За наявного бюджету максимально якісно і швидко зроблені значні зусилля, які сьогодні дозволяють констатувати, що у Національній гвардії України існує багатопрофільний навчальний центр світового рівня», – переконаний генерал-полковник Юрій Аллеров.

Розвиток триває. У майбутньому планується значне розширення його можливостей. Реставрують навчальні місця «Блокпост», «Місто», «Село», спеціальну смугу перешкод, містечко захисту від зброї масового ураження, вогневе містечко, бронедром та інші об'єкти.