Нові статути ЗСУ, почесні прапори та стройовий крок

Нові статути ЗСУ, почесні прапори та стройовий крок

Міністерством оборони створена робоча група на чолі з представниками науково-дослідних інститутів, центрів, яка готує нові військові статути уніфіковані з країнами НАТО.

Про це та інше в ефірі «5 каналу» розповів Міністр оборони Степан Полторак.

«Що стосується статутів – це комплексна робота. Нами створена робоча група на чолі з представниками науково-дослідних інститутів, центрів, це статут майбутнього, який повністю адаптований під статут країн НАТО і він буде уніфікованим.

У новому статуті всі питання, які відображені у статутах країн Альянсу, будуть мати відображення… На моє переконання, те, що стосується кроку, має визначатися в наказах міністра оборони і в методиках стройової підготовки.

Тому що неможливо всі елементи передбачити в статутах, а статут є закон. Сьогодні, практично починаючи від стройового кроку, закінчуючи дрібними речами, які в принципі ні на що не впливають, але їх треба, виходячи із завдань і ситуації міняти, і нам постійно треба йти до законодавця, щоб міняти закон.

Загальний статут фундаментальний буде, звичайно, як закон. Там будуть прописані всі основні принципи, на яких будуються будь-яка цивілізована армія Альянсу, а на основі вже цього закону-статуту будуть розроблені інструкції, положення та методики, в яких буде чітко визначено, як має діяти військовий під час виконання різних завдань, які покладені на військових», – наголосив Полторак.

Міністр також наголосив: «За часом ми плануємо завершити роботу наступного літа і виносити вже пропозицію в парламент».

Полторак також розповів: «Щодо кроку – ми над ним теж працюємо. Я рахую, що ми маємо точно не рівнятися на пруський чи якийсь інший, у нас достатньо нашої історії, української, з якої ми можемо брати приклад і в тому числі будувати стройовий крок. Він буде більш демократичним, більш легким, і він якраз буде давати нашим військовим можливість, виконуючи стройові прийоми, не втрачати своє здоров'я».

Міністр оборони також розповів, чи з'явиться в ЗСУ колективна відзнака «Почесний прапор» для іменних частин: «Попередня робота вся проведена. Я думаю, що з наступного року ми точно перейдемо до вручення почесних прапорів, які в принципі стимулюють військові частини. Тим паче, формат прийняття рішення, він є таким демократичним, і дуже престижно для кожного військового і військової частини отримувати такий прапор. Тобто наступний рік, так».