Бронемашину Лазар 3 прийнято на озброєння ЗС Сербії

Сербська армія прийняла на озброєння нову колісну бронемашину Лазар 3

Сербська армія прийняла на озброєння колісну бронемашину «Лазар 3» після завершення випробувань та підготовки екіпажів – повідомило 20 грудня Міноборони Республіки Сербія.

«Це вперше за більш ніж 30 років, коли ми власними інтелектом, знаннями і грошима створили таку сучасну техніку», – заявив міністр оборони Александар Вулін та додав, що ще у 1980-х роках, СФРЮ виробляла бойові машини, але відтоді це перший випадок, коли Збройні сили Сербії отримали потужну і сучасну техніку власного виробництва.

Сербська армія прийняла на озброєння нову колісну бронемашину Лазар 3

Бронемашина «Лазар 3» розроблена державною компанією «Југоимпорт-СДПР», і вперше була представлена на виставці IDEX 2017, що проходила в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати).

«Це не просто нова модель, а й нова концепція в області бойової бронетехніки. Це бойова броньована машина 8 × 8, виготовлена за критеріями провідних транспортних засобів західного виробництва, що включає в себе сучасний підхід до броньованої захисту, рухливості, вогневої потужності і здатності до тривалих боїв у конфліктах різної інтенсивності», – сказав заступник директора «Југоимпорт-СДПР» Александар Ліякович.

Сербська армія прийняла на озброєння нову колісну бронемашину Lazar 3

«Лазар 3» доступний у версіях БТР та БМП, що залежить від бойового модуля на типовому шасі. БТР оснащується 7,62-мм або 12,7-мм кулеметом, а у версії БМП основне озброєння 30-мм автоматична гармата з механізмом подвійної подачі, також машина має 7,62-мм кулемет.

Водій і командир розташовані у передній лівій частині корпусу (з правого боку двигун). Загалом машина здатна перевозити до 12 осіб: командира, водія, навідника та 9 солдатів десанту.

Сербська армія прийняла на озброєння нову колісну бронемашину Лазар 3

«Лазар 3» має стандартний балістичний захист 3-го рівня STANAG 4569 (бронебійна куля калібру 7,62 × 51 мм на відстані 30 метрів) та протимінний захист рівня 3а і 3b – вибух міни (8 кг вибухової речовини) під будь-яким колесом (рівень 3а), або підрив міни під днищем (рівень 3b).

Додаткове бронювання передбачає 5 рівень STANAG 4569 у фронтальної проекції та 4 рівень загалом. Маса ББМ 24-26 тонн в залежності від призначення та бронювання, максимальна бойова маса 28 тонн. Машина здатна розвивати швидкість до 110 км/год.

Довжина – 7,92 м, ширина – 2,95 м, висота – 2,32 м (по даху корпусу), кліренс – 420 мм.

Всі фото: Міністерство оборони Республіки Сербія