Перспективні есмінці типу Zumwalt змінили профіль

Zumwalt змінив профіль

Перспективні американські есмінці позбудуться «ракетної артилерії». Вчора, 3 грудня, портал upi.com повідомив про те, що ВМС США офіційно визначилися з призначенням нових кораблів.

Спочатку есмінці типу Zumwalt розроблялися як кораблі з можливістю прикриття амфібійних сил, які будуть вражати цілі далеко за береговою лінією, залишаючись недосяжними для ворожих засобів ураження. Але після скорочення програми будівництва з 32 до 3 кораблів з'ясувалося, що вартість снарядів для гармат AGS, якими планувалося оснащувати кораблі, при дрібносерійному виробництві «непомірно висока».

Читати також:Майже мільйон – вартість пострілу гармати «Зумвольта»

У зв'язку з цим на флоті оголосили про плани перепрофілювати перспективні есмінці. Тепер їх нове призначення офіційно підтверджено. Виступаючи в Сенаті, віце-адмірал Вільям Мерц заявив, що есмінці типу Zumwalt будуть використовуватися в якості платформи для нанесення ударів по наземних і надводних цілях крилатими ракетами великої дальності.

Зараз флот продовжує пошуки дешевшої альтернативи снарядів для AGS – якщо незабаром вони не увінчаються успіхом, то артустановки будуть демонтовані і замінені на «звичайні» гармати під снаряди Excalibur. Перший Zumwalt повинен заступити на бойове чергування вже в 2021 році.

Для есмінців типу Zumwalt були створені спеціальні артилерійські системи калібру 155 мм/62 (6.1") Mark 51 Advanced Gun System (AGS) – найбільші корабельні артустановки з числа розроблених після Другої світової війни. Нові гармати використовують «розумні» Long Range Land Attack Projectile (LRLAP), які фактично є гібридом ракети і снаряди і можуть коригувати напрямок свого руху. На кожному з трьох есмінців типу Zumwalt планувалося розмістити по дві AGS, оснащених автоматичним механізмом перезарядки і мають скорострільність понад 10 пострілів в хвилину.

Zumwalt



Використані джерела:
warspot.ru

довідник озброєння і військової техніки