Близько 50 літаків та гелікоптерів передано ЗСУ за 2018 рік

Близько 50 літаків та гелікоптерів передано ЗСУ за рік

Підприємства ДК «Укроборонпром» за 2018 рік передали близько 50 літаків та гелікоптерів до Збройних Сил України посиливши його модернізованими літальними апаратами.

Винищувачі Су-27 та МіГ-29, штурмовики Су-25, бомбардувальники та розвідники Су-24, транспортні літаки Ан-26 та Іл-76, навчально-тренувальні літаки L-39, вертольоти Мі-24, Мі-14 та Мі-8 були модернізовані та відремонтовані силами шестнадцяти підприємств авіабудівного кластера державного концерну.

Зокрема, Львівський державний авіаційно-ремонтний завод (ЛДАРЗ), у кооперації з іншими підприємствами, проводив роботи з серійної модернізації винищувачів МіГ-29 до рівня МіГ-29МУ1.

Літаки отримали потужну радіолокаційну станцію, яка дає можливість збільшити дальність виявлення повітряних цілей, а також інтегровану в бортовий радіонавігаційний комплекс систему супутникової навігації. Значно розширено можливості контролю і реєстрації функціональних параметрів технічного стану літака, двигуна і бортових систем. Також цей літак може виконувати спільні місії з силами країн-членів НАТО.

Львівські фахівці у 2018 році передали українським льотчикам біля півдесятка таких машин та продовжують роботи над черговою партією винищувачів.

Запорізький державний авіаційний ремонтний завод «МіГремонт» здійснював модернізацію винищувачів Су-27 та штурмовиків Су-25.

Модернізований Су-27, який отримує додатковий індекс 1М, оснащується новим радаром, що на 30% збільшує дальність виявлення повітряних цілей, новий навігаційний комплекс, засоби контролю, реєстрації та обробки бортових параметрів. Су-27-1М також здатен виконувати спільні місій із силами Альянсу.

Під час модернізації Су-25 до рівня М1К проводять капітальний ремонт і встановлюють додаткове обладнання українського виробництва. Проводиться заміна аналогового прицілу на новий цифровий, інтегрований в прицільно-навігаційний комплекс літака. Літак отримує нові засоби контролю і реєстрації польотних даних, а також модернізовану радіостанцію.

Також на Су-25М1К встановлюється комплекс захисту «Адрос» від НВК «Прогрес». Цей комплекс у рази підвищує захищеність літака від ракет з тепловим наведенням, заліплюючи головки самонаведення та відстрілюючи спеціальні теплові пастки.

Близько 50 літаків та гелікоптерів передано ЗСУ за рік

Одеський авіаційний завод (ОАЗ) та Чугуївський авіаційний ремонтний завод (ЧАРЗ) провели значну роботу з оновлення та модернізації навчально-тренувальних літаків L-39. Силами цих двох підприємств до льотних частин та військових вищих навчальних закладів було направлено біля півдесятка відремонтованих та модернізованих L-39.

Також, ОАЗ з миколаївським «НАРП», розпочав розробку глибокої модернізації розвідника Су-24. Голове завдання цієї розробки – значно розширити можливості цього літака за рахунок сучасних цифрових систем та встановлення передової бортової апаратури.

Загалом протягом 2018 року, згідно з публічними даними, що були підсумовані ресурсом Military Aviation, до авіаційних частин надійшло щонайменше:

7 винищувачів МіГ-29, зокрема чотири МіГ-29МУ1 та один МіГ-29УБ; 5 Су-27, зокрема один Су-27УБ; 3 штурмовики Су-25М1; один розвідник Су-24МР; 4 навчально-тренувальних Л-39/М1; 2 військово-транспортних Ан-26 та один Іл-76МД.

З цехів конотопського «Авіакону» вийшли понад півтора десятків вертольотів Мі-24, Мі-14 та Мі-8. Окрім того, підприємство передало до війська дійсно унікальні машини – Мі-8МТП, що призначені для ведення радіоелектронної боротьби. Спеціальна апаратура цього вертольоту дозволяє встановлювати перешкоди наземним радіолокаційним станціям виявлення, наведення і цілевказівки, що дозволяє «засліпити» та дезорганізувати противника.

Близько 50 літаків та гелікоптерів передано ЗСУ за рік

Водночас, проведення модернізації та ремонту української авіації було б неможливим без таких підприємств концерну, як харківський машинобудівний завод «ФЕД», луцький «Мотор», хмельницький «Новатор», а також запорізький «Івченко-Прогрес».

Навесні 2018 року «Івченко-Прогрес» отримав сертифікат відповідності європейським «Нормами льотної придатності EASA CS-E» на двигун AI-450СР, що призначений для навчально-тренувальних літаків типу DART-450. Цей двигун забезпечує виконання вищого пілотажу, включаючи перевернутий політ.

Силами ДП «Мотор» виконано капітальний ремонт декількох десятків двигунів для винищувальної авіації. Загалом, фахівці заводу успішно освоїли виробництво 5,5 тисяч деталей до авіаційних двигунів. Відповідно до запланованих заходів з імпортозаміщення на підприємстві відбувається поетапне освоєння нового виробництва та збільшення виробничих потужностей. Йдеться, насамперед, про деталі, які найбільш часто замінюються на авіадвигунах і є необхідними при кожному ремонті.

За 2018 рік вагомих результатів було досягнуто харківським машинобудівним заводом «ФЕД» та хмельницьким «Новатор», які є виробниками різноманітних агрегатів та бортової апаратури. Зокрема, у Харкові освоїли випуск ремонтно-групових комплектів та газотурбінного двигуна-енерговузла. Підприємство отримало нові фрезерні оброблювальні центри та отримало сертифікати відповідності новим версіям стандартів ISO 9001, а також сертифікати схвалення згідно Авіаційних правил України.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»