Угода про купівлю турецьких ударних БпАК підписана

БПЛА Bayraktar TB2

Угоду про купівлю для українського війська турецьких ударних дронів оперативно-тактичного рівня Bayraktar TB2 підписано – повідомив 12 січня Президент України Петро Порошенко.

«Ці новітні ударні безпілотники оперативно-тактичного рівня окрім вискотехнологічних характеристик також можуть бути доозброєні сучасним високоточним ракетним озброєнням для знищення бронетехніки, інженерних та фортифікаційних споруд, а також морських цілей», – повідомляє президентська сторінка у Facebook.

Угода між державною компанією «Укрспецекспорт», що входить до складу державний концерну «Укроборонпром», та турецькою компанією Baykar Makina є частиною заходів із розширення військово-технічного співробітництва між Україною та Туреччиною.

На базі державного підприємства «Івченко-Прогрес» опрацьовується створення спільного українсько-турецього підприємства з виробництва комплектуючих до безпілотної техніки, зокрема двигунів та іншої авіоники.

Нагадаємо, що вперше інформація щодо купівлі турецьких безпілотниів з'явилася у ЗМІ 6 листопада 2018 року. Тоді повідомлялось про підписану угоду під час офіційного візиту Президента України до Туреччини 3-4 листопада. Згодом, підписання договору заперечив Міністр оборони Степан Полторак, який також перебував у Туреччині під ча візиту.

Крім того раніше повідомляось, що розглядається можливість локалізації частини виробництва безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 на потужностях ДП «Антонов».

Україна купує турецькі ударні БПЛА Bayraktar TB2

Технічні характеристики Bayraktar TB2:

 Довжина апарату – 6,5 м
 Розмах крила – 12 м
 Радіус дії – 150 км
 Максимальна злітна маса – 560 кг
 Максимальна вага корисного навантаження – 50 кг
 Максимальна швидкість польоту – 222 км/год
 Крейсерська швидкість – 130 км/год
 Практична стеля польоту – 6750 м

БПЛА оснащений двигуном внутрішнього згоряння Rotax 912, корпус виконаний з композитних матеріалів та оснащений системою автоматичного зльоту та посадки.

Bayraktar TB2 побив світовий рекорд серед безпілотних літальних апаратів у класі тактичних середньовисотних БПЛА за тривалістю польоту. Під час тестових польотів у червні та серпні 2014 року на висоті 8 км він знаходився у небі 24 години 34 хвилини.

БПЛА може нести керовані протитанкові ракети та авіаційні бомби. Так у 2015 році відбулись тестові запуски ПТРК UMTAS, у а 2016 з’явилась офіційна інформація про їх успішне бойове застосування, що підтвердило їх заявлені тактико-технічні характеристики.

Один з етапів випробування Bayraktar TB2: