Виробництво ракетних катерів типу «Лань» затримується через конфлікт розробника та виробника

виробництво ракетних катерів типу Лань затримується

Виробництво ракетних катерів типу «Лань» для українського флоту затрималось на цілий рік внаслідок конфлікту миколаївських розробників і київських виробників.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» на умовах анонімності повідомив представник ВМСУ, коментуючи плани закласти два ракетні катери до кінця 2018 року на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», які не були реалізовані.

Джерело поінформувало, що до вересня 2018 року конструкторське бюро заводу «Кузня на Рибальському» доопрацювало проект «Лані» від миколаївського ДПЦК до версії вже 64-метрового катера «Лань-ЛК» (експортна версія відома під назвою «Веспа»), повною водотоннажністю 640 тонн і швидкістю 40 вузлів — під озброєння розроблюваними КБ «Луч» протикорабельними крилатими ракетами (передбачено озброєння 8 ПКР «Нептун»).

Швидкохідний ракетний катер «Веспа» Швидкохідний ракетний катер «Веспа»
Макет РКА «Веспа»на XV Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2018»

Військові моряки зауважили, що катер хоча й не вийшов зі свого класу, надто важкий. «Він на добрих 200 тонн важчий за необхідну платформу під ракетне озброєння, а це дуже великі ресурси. Кожна додаткова тонна водотоннажності корабля обійдеться ВМСУ в 100—150 тис. доларів. І якщо все-таки брати такий катер, то варто було б передбачити на ньому вертоліт» – таку оцінку дав фахівець ВМСУ.

У ВМСУ повідомили, що Дослідно-проектний центр кораблебудування (ДП «ДПЦК») наполягав на встановленні на катерах газотурбінної установки виробництва миколаївського НВКГ «Зоря» – «Машпроект», завод «Кузня на Рибальському — на використанні дизельної установки, оскільки газотурбінної установки поки що не існує в природі, і на саме лише її створення буде потрібно не менше двох років.

А уповноважені особи військового відомства на тлі конфлікту незмогли ухвалити рішення.

Читати також:«Кузня на Рибальському» розробляє новий ракетний катер – набагато менший за «Лань»?