Дезертирам призупинятимуть військову службу – проект

законопроект

До Верховної Ради України поданий законопроект № 9454 від 28.12.2018, який передбачає введення у законодавство такого явища як «призупинення військової служби».

Метою є унормування на законодавчому рівні питання невходження до чисельності ЗСУ та інших військових формувань військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували або добровільно здалися в полон.

Проектом пропонується доповнити статтю 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» такими пунктами:

2. Військова служба призупиняється для військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували зі Збройних Сил України та інших військових формувань або добровільно здалися в полон, якщо інше не визначено законодавством.

Початком призупинення військової служби є день внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви, повідомлення командира (начальника) військової частини про вчинене кримінальне правопорушення, поданих відповідно до частини четвертої статті 85 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Військовослужбовці, військову службу яких призупинено, звільняються з посад та вважаються такими, що не виконують (не несуть) обов’язків військової служби. Контракт про проходження військової служби, а також виплата грошового та здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення таким військовослужбовцям призупиняється.

Час призупинення військової служби військовослужбовцям не зараховується до строку військової служби, вислуги у військовому званні та до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії. На них не поширюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

Військовослужбовці, військову службу яким призупинено, не входять до чисельності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Військовослужбовці, військову службу яким призупинено та стосовно яких обвинувальні вироки суду набрали законної сили, підлягають звільненню з військової служби відповідно до підпунктів “г” частин другої та третьої, підпункту “д” пункту 1, підпункту “в” пункту 2 частини четвертої, підпунктів “е” пунктів 1, 2, підпунктів “в” пунктів 3 частин п’ятої та шостої статті 26 цього Закону, крім військовослужбовців, яким вироком суду визначено міру покарання у виді службового обмеження, арешту з відбуттям на гауптвахті або триманням у дисциплінарному батальйоні.

Військовослужбовці, яким призначено кримінальне покарання у вигляді штрафу, яких звільнено від кримінальної відповідальності на підставах, передбачених статтями 47, 48, 49 Кримінального кодексу України, а також яких звільнено від відбуття покарання на підставі амністії, підлягають звільненню з військової служби відповідно до підпункту “ґ” пункту 1 частини четвертої, підпунктів “д” пунктів 1 та 2 частин п’ятої та шостої статті 26 цього Закону.

Військовослужбовці, стосовно яких судом винесено виправдувальний вирок, що набрав законної сили, або стосовно яких закрито кримінальне провадження відповідно до пунктів 1, 2, 3 частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України, військова служба та контракт продовжується. У такому разі строк призупинення військової служби зараховується до строку вислуги військовослужбовців у військовому званні та до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії, а також поновлюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

Порядок призупинення та продовження військової служби визначається положеннями про проходження військової служби.

Нагадаємо, що законопроект № 9454 також передбачає заходи щодо збереження льотного складу авіації ЗС України шляхом збільшення термінів контрактів для льотного складу.