30 років на висоті – інтерв'ю з розробниками «Мрії»

30 років на висоті – інтерв'ю з розробниками «Мрії» (ВІДЕО)

Український Ан-225 «Мрія» є найбільшим і найпотужнішим літаком у світі протягом останніх 30 років. Він може перевозити частини космічних ракет, надвеликих супутників, локомотиви, електростанції і важку бронетехніку. Вантажопідйомність літака — 250 тонн.

Ан-225 задумували як першу сходинку системи повітряного старту космічного корабля, фактично — літаючим космодромом. З його корпусу мав стартувати космічний човник масою 170 тонн. Також літак проектували для перевезення різноманітних частин ракети-носія «Енергія» і космічного корабля «Буран».

У 2000-х «Мрію» модернізували й адаптували для вантажних перевезень. Зараз машина працює на «Авіалініях Антонова» – перевозить вантажі на замовлення усього світу.

Завдяки своїм можливостям, Ан-225 поставив 240 світових рекордів. На всіх континентах у нашого літака є численна фан-група — сотні людей, які за допомогою професійної фототехніки знімають зліт і посадку «Мрії», заздалегідь купуючи квитки у місто прибуття лайнера.

Ан-225 побудований у єдиному екземплярі. Планували зробити ще один такий, але не закінчили. Недобудований фюзеляж другої «Мрії» знаходиться у цеху ДП «Антонов» у Києві.

Проте чи добудуть його, як проходила розробка та випробування літака-велетня і які конструктивні рішення були прийняті у інтерв’ю команді Державного музею авіації ім. О.К. Антонова розповіли провідний конструктор літака АН-225 Микола Калашніков і директор «Авіалінії Антонова» Михайло Харченко.


Читати також:3D-тур найбільшим в світі літаком Ан-225 «Мрія»