Польща 13 лютого підпише контракт на поставку HIMARS

Польща підпише контракт на HIMARS 13 лютого

Польща, у рамках програми Homar, купує у США дивізіон HIMARS, за $414 млн, або трохи більше ніж 1,5 млрд злотих. Контракт підпишуть у середу. Поставки завершать до 2023 року.

Повідомив міністр оборони Маріуш Блащак, під час спільного, з прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким, візиту до 1-ї Варшавської бронетанкової бригади – пише defence24.pl.

Міноборони Польщі почало перемовини щодо купівлі ракетних систем HIMARS ще у 2015 році, причому із локалізацією виробництва на території Польщі, але згодом відмовилось від офсетних вимог та вирішило закупити системи HIMARS американського виробництва.

Агентство Міністерства оборони США з питань співробітництва в галузі безпеки (DSCA), наприкінці листопада 2018 року оголосило, що Державний департамент погодив продаж системи HIMARS до Польщі. Американський Конгрес не заперечував проти цієї угоди. З того часу тривали перемовини щодо ціни та остаточної форми контракту. Максимально можлива вартість угоди, яку американці оголосили у листопаді 2018 року, становила 655 млн дол.

У середу ми підпишемо з урядом США контракт на поставку дивізіону HIMARS для польської армії, що збільшить наші бойові можливості, – сказав польський міністр оборони
Польща підпише контракт на HIMARS 13 лютогофото: Defence24.pl

Маріуш Блащак також зазначив, що 414 мільйонів доларів є гарною ціною.

Така ціна, принаймні, порівнянна, якщо не краща, за ціну, що сплачують наші румунські союзники. Предметом контракту є постачання першого дивізіону, що включає 18 пускових M142 HIMARS і дві пускові установки для навчання, ракети GMLRS, ATACMS і навчальні LCRR, а також транспортні засоби, логістику, навчання та технічну підтримку.

Згідно з повідомленням DSCA від листопада 2018 року, Польща отримала дозвіл на придбання:

  • 20 пускових установок HIMARS (дивізіон з 18 машин, та 2я навчальні);
  • 36 пакетів корегованих ракет GMLRS Unitary з уламково-фугасними бойовими частинами, 6 ракет у кожному, всього 216 ракет;
  • 9 пакетів корегованихракет GMLRS Alternative Warhead, всього 54 ракети;
  • 30 оперативно-тактичних ракет ATACMS M57 Unitary;
  • 33 автомобілі HMMWV;
  • 24 комплекти системи керування вогнем AFATDS;
  • 20 комплектів навчальних ракет LCRR (всього 120 ракет);
  • системи зв'язку, навчальні системи, технічна підтримка, запасні частини тощо.

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) – високомобільна ракетна система оперативно-тактичного призначення, яка була створена в кінці 90-х років корпорацією Lockheed Martin у партнерстві з BAE Systems і з 2003 року виробляється серійно. HIMARS розроблений на базі колісного шасі FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles) масою 5 т.

Базовими боєприпасами для HIMARS є ракети типу MLRS (М26, GMLRS, AT-2 та ін.) з дальністю стрільби до 70 км. M142 також оснащується пусковою для однієї ракети типу ATACMS (Army TACtical Missile System) з дальністю до 300 км.


Читати також:Артилерія Польщі: сучасний стан

Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook