Перспективний російський есмінець підріс до 19 тис тонн

Перспективний російській есмінець підріс до 19 тис.тонн

Водотоннажність перспективного есмінця для військово-морського флоту Росії виросла до 19 тисяч тонн, корабель передбачається оснастити атомною енергетичною установкою.

Про це повідомляє російський сайт FlotProm з посиланням на два галузевих джерела.

21 лютого питання щодо есмінця обговорювали в Об'єднаній суднобудівній корпорації.

За словами наукового керівника Криловського державного наукового центру Валерія Половинкіна, спочатку пропонувалось дві версії: водотоннажністю 10-12 тисяч тонн з газотурбінною енергоустановкою і 18-19 тис. – з атомною. Він зазначив, що вибір на користь другого варіанту є логічним виходячи з концепції відродження океанського «великого флоту».

Разом з тим терміни початку предметної роботи над кораблем досі не визначені. КБ-проектант, СПКБ (Северное проектно-конструкторское бюро), почне її ближче до середини поточної держпрограми озброєнь, таким чином створення есмінця в черговий раз відтерміновано.

Раніше, у липні 2018 року, заступник головнокомандувача ВМФ Росії віце-адмірал Віктор Бурсук заявляв, що технічне проектування новітнього російського есмінця «Лідер» почнеться в 2019-2020 роках. Завершити цю роботу планувалось до 2022 року.

Концепцію нового океанського корабля сформулював Криловський центр, а ескізний проект есмінця «Лідер» підготувало СПКБ. Очікується, що корабель отримає водотоннажність близько 19000 тонн. Довжина корпусу – 200 метрів, ширина – 20 метрів. Есмінець зможе розвивати швидкість до 30 вузлів. Озброєння орієнтовно складуть 60 протикорабельних крилатих ракет, 128 зенітних керованих ракет і 16 протичовнових керованих ракет.

Водночас у проекті Стратегії розвитку суднобудівної промисловості на період до 2035 року, підготовленому Мінпромторгом РФ, передбачена можливість відмови РФ від будівництва великих надводних кораблів, у тому числі есмінців – це може статися «через істотне секвестрування бюджетних асигнувань на оборону».