Україна розробила і вже експортує електромагніту зброю

В Україні розробили і вже експортують електромагніту зброю

Підприємства оборонного комплексу України завдяки залученню іноземних інвестицій розробили та опанували виробництво електромагнітної зброї та готові її поставляти ЗСУ.

Повідомляє прес-служба ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт».

Враховуючи високу наукоємність та значні фінансові витрати, які були потрібні для розробки, «Спецтехноекспорт», у 2014-2015рр провів роботу з пошуку іноземних партнерів, які були готові вкласти гроші в українську розробку та уклав домовленість з компанією з Індії. Залучені кошти направили на створення науково-технічної документації та виробництво дослідних зразків.

ЕМЗ призначена для ураження різних типів військових радіоелектронних засобів, у тому числі – систем енергоживлення та систем передачі даних. Вона створює потужне електромагнітне випромінювання, що призводить до виходу з ладу радіоелектронної апаратури, що є у складі озброєнь і військової техніки, або створює значні перешкоди її штатному функціонуванню.

«Завдяки проведеній роботі, українські науковці та розробники отримали належний рівень фінансування, що дозволило їм продукувати нові знання та втілити їх у нові рентабельні продукти. Також, завдяки цьому проекту, Україна долучилася до закритого клубу держав, що працюють над створенням високоефективної електромагнітної зброї», – повідомив директор «Спецтехноекспорту» Владислав Бельбас.

Такий тип озброєнь використовує лише енергію електромагнітного випромінювання, тому його дія не має летального впливу на людей, однак вона здатна вивести з ладу будь-яку техніку або об’єкти інфраструктури, що оснащені електронними системами. Електромагнітні боєприпаси можуть розміщуватись на ракетних та авіаційних носіях, включаючи безпілотні літальні апарати.

У лютому 2019 року «Спецтехноекспорт» вже поставив до Індії першу партію нової зброї та веде перемовини щодо додаткових поставок зазначених виробів. Водночас, оборонні підприємства готові, у випадку відповідного замовлення, розгорнути серійне виробництво електромагнітної зброї для українського війська.


довідник озброєння і військової техніки