Разом з БПЛА Україна купила високоточні авіабомби

Про зброю ударного безпілотника Bayraktar TB2

Оперативно-тактичні безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2, які 20 березня успішно пройшли випробування, озброєні високоточними авіабомбами MAM-L від турецької компанії Roketsan.

Ці та інші високоточні боєприпаси були закуплені разом із партією ударних дронів.

MAM-L (Smart Micro Munition) спеціальний легкий керований боєприпас, розроблений для ударних БпЛА. Ця бомба оснащена високоточною системою наведення по лазерному променю та здійснює планерний політ до цілі. Система наведення боєприпасу дозволяє влучати з похибкою не більше одного метра.

MAM-L: маса – 22,5 кг; маса бойової частини 8/10 кг, довжина – 1000 мм, діаметр – 160 мм.

Бойову ефективність MAM-L вже було доведено під час застосування Bayraktar TB2 Збройними силами Турецької Республіки. Як довів досвід турецької армії, високоточне наведення боєприпасу та відносно невелика бойова частина, дозволяє використовувати MAM-L проти противника, який прикривається цивільними об‘єктами, без ризику для мирного населення.

Разом з БПЛА Україна купила високоточні авіабомби

Bayraktar TB2 оснащений потужною оптичною станцією з тепловізором, завдяки якій оператори мають можливість відслідковувати противника навіть на значній глибині ворожих позицій та отримувати точні координати цілі у режимі реального часу. Ця інформація дозволяє оперативно наносити удари високоточним озброєнням, зокрема сучасним українськими ракетами «Нептун» та «Вільха».

Нагадаємо, що Bayraktar TB2 побив світовий рекорд серед безпілотних літальних апаратів у класі тактичних середньовисотних БПЛА за тривалістю польоту. Під час тестових польотів у червні та серпні 2014 року на висоті 8 км він знаходився у небі 24 години 34 хвилини.