НАБУ затримало керівництво «Спецтехноекспорту»

НАБУ затримало керівництво Спецтехноекспорту

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали чинного і колишнього директорів ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» у справі щодо заволодіння коштами у сумі 2,3 млн. доларів.

Прес-служба підприємства підтвердила затриманння Владислава Бельбаса, директора компанії, який до червня 2018 року працював заступником керівника цієї ж компанії, та зазначила, що розслідування стосується умов здійснення експортних поставок продукції.

Також ЗМІ повідомляється про затримання колишнього директора компанії Павла Барбула.

Прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомляє, що її керівник Назар Холодницький повідомив про підозру колишньому директору дочірнього підприємства Державної компанії «Укрспецекспорт» Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства «Спецтехноекспорт», якій причетний до організації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала державному підприємству збитків на суму 55,5 млн гривень.

Під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні прокурорами САП спільно з детективами НАБУ повідомлено про підозру ще чотирьом чинним та колишнім високопосадовцям ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт».

Посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища за попередньою змовою розтрати майна, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави, тобто скоєння злочинів, передбачених ч.ч.2, 3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.5 ст.191, ч.ч.2, 3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.1 ст.366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор «Спецтехноекспорту», із залученням своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору підприємства, організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства «Завод 410 ЦА» коштів та виведення їх закордон на користь іноземної юридичної особи.

Так, у ході виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» як розпорядником майна ДП «Завод 410 ЦА» з Міністерством оборони Індії, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) – компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

Згідно з умовами цієї угоди агент як комерційний посередник взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту.

За такі послуги, на підставі підписаних зазначеними службовими особами ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП «Завод 410 ЦА» державні кошти в сумі 2,2 млн доларів США.

Зібрані слідством докази свідчать про те, що згаданий посередник жодних послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням вказаного зовнішньоекономічного контракту, не надавав.

Таким чином, внаслідок протиправних дій службових осіб ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги, державі в особі ДП «Завод 410 ЦА» спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень.

Наразі зазначені особи, у тому числі колишній та нинішній директори дочірнього підприємства, затримані в порядку, передбаченому ст.208 КПК України.


Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook