Військові випробують новий автопаливозаправник АПЗ-8

Військові випробують новий автопаливозаправник АПЗ-8

Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки проводить визначальні відомчі випробування автопаливозаправника АПЗ-8.

Про це з Чернігова повідомляє спеціальний кореспондент Міноборони Олександр Штупун.

Машина, що розроблена 45-м експериментальним механічним заводом на базі шасі Богдан-53162 призначена для заміни основного паливозаправника ЗСУ – АТМЗ-5,5 на базі Урал-4320, якій має двигун Ярославського моторного заводу та інші російські комплектуючі.

– Український зразок має ємність 8 кубометрів та китайський мотор, який за багатьма параметрами кращий за російський, особливо за викидами – вони в 10 разів нижчі за норму. В цій машині шланги для заправлення пальним намотані на пружинні барабани, що мають стопорний пристрій. В АТМЗ-5,5 рукави складаються в бічні кармани – їх треба витягти, зістикувати один з одним, приєднати до цистерни. Це все час, який під час бойових дій на вагу золота. З пружинним барабаном з'єднання робиться за лічені секунди, – розповів представник ДНДІ Геннадій Нікіфоров

Військові науковці радять виробникові встановлення тахометра на місці оператора позаду цистерни, обладнання місць для кріплення зброї у кабіні, зниження загальної висоти автомобіля та ще низку різних покращень. Після доопрацювання паливозаправник повернуть для подальших випробувань.

Військові випробують новий автопаливозаправник АПЗ-8 Військові випробують новий автопаливозаправник АПЗ-8 Військові випробують новий автопаливозаправник АПЗ-8 Військові випробують новий автопаливозаправник АПЗ-8

Варто зауважити, що розробник представляв автопаливозаправник АПЗ-8-53162 на минулорічній XV Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека» у Києві, де його мав можливість роздивитись кореспондент Ukrainian Military Pages.

Автопаливозаправник АПЗ-8-53162 призначений для транспортування пального шляхами всіх категорій і по бездоріжжю, механізованої заправки фільтрованим пальним автомобільної та бронетанкової техніки, а також короткочасного зберіганая пального.

Автопаливозаправник односекційний калібрований і є мірою повної місткості. Цистерна обладнана горловиною з люком-лазом (диаметр не менше 500 мм) та екологічними коробами, сигналізаторами наповнення, комбінованими дихальними клапанами, оглядовим люком, двома узлами видачі (які складаються з розкладального рукава діаметром 38 мм, довжиною не менше 12 м та роздавального крана РКТ-32, якій розміщений на інерційному барабані, лічильника ППО-40), фільтром з мікроволокна, контрольно-вимірювальними приладами, засобами пожежогасіння та пристроями для відводу статичної електрики.

 Номінальна місткість цистерни, м3 – 8
 Продуктивність насоса, л/хв – 500
 Максимальна густина палива, кг/л – 0,8
 Тип насоса – ВС-80
 Маса спорядженої автоцистерни, кг – 11 000
 Повна маса автоцистерни, кг – 17150
 Розподіл повної маси, не більше кг:
    • через передню вісь – 7150
    • через задній візок – 10000
 Габаритні розміри, мм:
    • довжина – 8000
    • ширина – 2600
    • висота – 3400
 Комплектується 2-ма напірно-всмоктувальними рукавами (діаметр 75 мм, довжина 4 м)

автопаливозаправник АПЗ-8-53162 автопаливозаправник АПЗ-8-53162 автопаливозаправник АПЗ-8-53162

Нагадаємо, що у травні 2017 року на озброєння ЗСУ була прийнята інша розробка 45-го ЕМЗ – двосекційна автоцистерна АЦ-12-63221 (АЦ-12 на шасі автомобіля КрАЗ-63221), які вже почали надходити до військових частин Збройних Сил України.