Виконавча служба заарештувала все майно ЖБТЗ

Виконавча служба заарештувала все майно ЖБТЗ

Державною виконавчою службою накладено арешт на все рухоме і нерухоме майно Житомирського бронетанкового заводу та відкрито виконавче впровадження на 7,5 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Державного агенства резерву України.

Представниками Держрезерву у ході проведення позапланової перевірки наявності матеріальних цінностей мобілізаційного резерву, які знаходяться на відповідальному зберіганні ЖБТЗ, було зафіксовано факт самовільного використання нерозброньованих матеріальних цінностей та складено відповідний акт. Відповідач визнав факт відчуження без отримання належного дозволу. Однак в добровільному повернути двигуни до мобрезерву відмовився.

Йдеться, про 20 двигунів УТД-20, які у період з 1983 по 1985 роки були закладені Держрезервом на відповідальне зберігання на ЖБТЗ. Всупереч законодавству про державний матеріальний резерв, у жовтні 2014 року без рішення Уряду, лише за письмовою вказівкою колишнього директора заводу мотори було видано в дільницю №2 на переконсервацію та не повернуто.

За даним фактом СУ ГУ НП у Житомирській області було порушено кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, а також Держрезервом переданий відповідний позов до суду.

11 червня 2018 року Господарський суд м. Києва зобов'язав державне підприємство «Житомирський бронетанковий завод» повернути до держрезерву 20 двигунів УТД-20, а також сплатити на користь Держагентства резерву України штрафні санкції та судовий збір на загальну суму 842 490 тис грн. Завод намагався оскаржити рішення у апеляційному суді.

«В Апеляційному суді відповідач намагався довести, що факту закладки матеріальних цінностей Держрезервом не було. А отже, й позовні вимоги Держрезерву, серед яких повернення самих цінностей та виплата штрафних санкцій, є безпідставними. Однак, факт закладки Держрезервом матцінностей мобрезерву, як, власне, й факт неналежного виконання заводом його зобов’язань і, як наслідок – незабезпечення збереження цінностей, у судовому порядку відомством було доведено», – повідомив Голова Держрезерву.

Серед вагомих аргументів, що доводять передачу на зберігання матцінностей, за словами Голови Держрезерву, є факти, що відповідач у відповідному порядку надсилав щорічно інформацію із зазначенням кількісного та якісного стану матеріальних цінностей мобілізаційного резерву. Окрім того, наприкінці листопада 2017 року Житомирський бронетанковий завод позивався до Держрезерву щодо стягнення витрат, пов’язаних з відповідальним зберіганням матеріальних цінностей державного мобілізаційного резерву.

28 лютого 2019 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Держрезерву, за якою ЖБТЗ повинен сплатити 6,8 млн грн штрафних санкцій за незабезпечення збереження матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.