Перспективи розвитку системи зв'язку підрозділів ССпО

С. Бригадир, А. Міщенко
Перспективи розвитку системи зв'язку підрозділів ССО

ССпО ЗСУ отримали надійний та захищений радіозв’язок завдяки новим індивідуальним радіостанціям та спеціалізованому програмному забезпеченню українського виробництва.

Система управління військовими частинами спеціального призначення ґрунтувалася на використанні цифрових ліній прямого супутникового зв’язку між пунктами управління з подальшим розгортанням мережі обміну службової інформації та цифрової інтегрованої мережі зв’язку, яка надавала можливість своєчасного обміну інформації між органами управління.

У зв’язку з тим що комплекси та засоби зв’язку, які використовувалися підрозділами Сил спеціальних операцій (ССпО) Збройних Сил України не відповідали вимогам, щодо забезпечення протидії по виявленню радіозасобів розвідувальних груп та захисту від РЕБ противника, особовим складом Наукового центру був розроблений один із варіантів побудови мережевої топології системи зв’язку і автоматизації для підрозділів спеціального призначення ССпО ЗС України з використанням новітніх захищених цифрових засобів радіозв’язку.

При аналізі практичного досвіду застосування діючої системи зв’язку ССпО в зоні антитерористичної операції (АТО) було виявлено ряд суттєвих недоліків:

  • радіостанції транкінгового зв’язку стандарту DМR типу Motorola мають малий діапазон робочих частот, тому немає можливості маневрувати частотами для протидії прицільної завади від РЕБ противника, відсутній режим ППРЧ;
  • ключ для шифрування мови (40 біт) радіостанцій транкінгового зв’язку стандарту DМR Motorola дешифрується засобами противника за малий проміжок часу;
  • радіостанці транкінгового зв’язку стандарту DМR типу Motorola, Kenwood, Hytera не мають можливості щодо передачі відео та графічної інформації;
  • використання опції сканування каналів в радіостанціях транкінгового зв’язку стандарту DМR DP 4800 призводить до зменшення часу роботи акумуляторів;
  • акумуляторні батареї для автомобільних радіостанцій транкінгового зв’язку стандарту DМP DP 4600, які використовуються в підрозділах ССпО, під час інтенсивних розмов в ночі під час активізації бойових дій швидко розряджаються. Заряду батареї недостатньо для використання на другий день, тому батареї в день необхідно заряджати;
  • застосування радіостанцій старого парку типу Р-140 було недоцільно в зв’язку з їх демаскуючими признаками (налаштування радіочастоти з випромінюванням в ефір, велика потужність випромінювання).

Все це вимагало нових підходів щодо побудови системи зв’язку ССпО Збройних Сил України.

В межах наукового супроводження Науковим центром було зроблено дві підсистеми зв’язку комплектів бойового екіпірування (далі - КБЕ):

  • підсистема зв’язку комплекту бойового екіпірування командира групи Сил спеціальних операцій Збройних Сил України;
  • підсистема зв’язку комплекту бойового екіпірування зв’язківця групи ССпО ЗСУ.

Комплект КБЕ зв’язківця ССпО відрізняється від КБЕ командира групи радіостанцією короткохвильового зв’язку корпорації НАRIS RF-9600 (RF-7800).

Склад підсистеми зв’язку КБЕ командира та зв’язківця групи Сил спеціальних операцій.

Індивідуальна радіостанція MICRONET PSTR 0.04 (Рис.1) з вбудованим GPS модулем призначена для передачі інформації військовослужбовцями в групі. За допомогою інтерфейсу зв’язку (Bluetooth) з тактичним планшетом на базі системи Android 4.1 здійснюється відображення інформації про місцезнаходження підлеглого особового складу, місцезнаходження особового складу сусідніх підрозділів (при необхідності), передачі-прийому коротких повідомлень та інформації цілевказання.

Перспективи розвитку системи зв'язку підрозділів ССО Рис. 1. Індивідуальна радіостанція MICRONET PSTR 0.04

За допомогою вбудованої клавіатури здійснюється зміна режимів управління радіостанцією, вибір однієї із запрограмованих частот, вибір одного із запрограмованих ключів маскування, ввімкнення режиму ретранслятора, інтерфейсу зв’язку з персональним або груповим програмно-апаратним комплектом.

Кількість програмованих каналів в радіостанції – до 16 (для всього діапазону частот).

Забезпечується скритність функціонування радіостанції та максимальний захист від радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби противника із забезпеченням дальності виявлення факту роботи радіостанції на відстані не ближче 200 м.

Потужність випромінювання 50 мВт.

Чутливість не гірше, ніж 130 дБм.

Кількість попередньо введених ключів маскування даних та голосу не менше чотирьох.

Автоматична передача своїх координат індивідуальною радіостанцією за допомогою власного вбудованого модуля GPS з інтервалом 30 с.

Електроживлення радіостанції здійснюється від акумуляторної батареї типу 18650 напругою 3,7 В, типу Li-Ion, ємністю не менше, ніж 2400 мА/год.

Маса радіостанції з антенно-фідерним пристроєм не більше, ніж 0,5 кг.

Габарити радіостанції без врахування антенно-фідерного пристрою 150х30х90 мм (ВхШхГ).

Тактичний планшет з встановленим програмним забезпеченням за допомогою інтерфейсу зв’язку (Bluetooth) з індивідуальною радіостанцією, здійснює відображення інформації про місцезнаходження підлеглого особового складу, місцезнаходження особового кладу сусідніх підрозділів (при необхідності), передачі-прийому коротких повідомлень і інформації цілевказання та розвідданих.

Спеціалізоване програмне забезпечення («MicroNav») персонального тактичного планшету призначене для відображення інформації про місцезнаходження підлеглого особового складу, місцезнаходження особового складу сусідніх підрозділів, прийомупередачі коротких повідомлень і інформації цілевказання та розвідданих (Рис.2).

Спеціалізоване програмне забезпечення необхідне для виконання операцій:

  • відображення електронної карти України масштабом від 10000 до 500000 з можливістю зміни масштабу (функція zoom in, zoom out);
  • прийом і обробку власних координат, а також відображення на електронній карті свого місця розташування та місць розташування абонентів своєї радіомережі;
  • відображення на електронній карті місць розташування абонентів сусідньої радіомережі за наявності частоти каналу сусідньої радіомережі та ключа;
  • можливість нанесення на електронній карті і відображення даних про цілевказання тактичних засобів противника;
  • прийом даних і цілевказань з нанесенням на електронній карті координат тактичних засобів противника використовуючи загальноприйняті вимоги до позначень тактичних засобів;
  • відображення частоти свого каналу, номера ключа, який використовується та статусу підключення до індивідуальної радіостанції;
  • передача та прийом коротких повідомлень;
  • збереження повідомлень та цілевказань.

Перспективи розвитку системи зв'язку підрозділів ССО Рис. 2. Можливості спеціалізованого програмного забезпечення «MicroNav»

Представлені зразки підсистем зв’язку комплекту після проведення визначальнихвідомчих випробувань і прийняття на постачання поступили на озброєння 3 та 8 полку спецпризначення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Науковим центром зв’язку та інформатизації в ході наукового супроводження були опрацьовані технічний проект та технічна документація. Особовим складом Наукового центру були відпрацьовані прийнята участь у визначальних відомчих випробуваннях.

Індивідуальна радіостанція солдата «MICRONET PSTR 0.04» прийнята на постачання наказом Генерального штабу Збройних Сил України № 119 від 22.03.2016 року.

Все обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення вироблене українським виробником ТОВ «ПРОКСІМУС».

Таким чином проведена робота дала змогу отримати надійних та захищений радіозв’язок підрозділів ССпО для виконання бойових завдань, передачі оперативної інформації та коригування їх дій. Завдяки цьому система зв’язку підрозділів ССпО Збройних Сил України отримала нові напрямки розвитку.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник доповідей та тез доповідей XI Науково-практичної конференції «Пріоритетні напрямки розвитку телекомунікаційних систем та мереж спеціального призначення. Застосування підрозділів, комплексів, засобів зв’язку та автоматизації в операції Об’єднаних сил», 2018 рік